Mainos

Espoolaispoikien palautuspäätös ihmisoikeustuomioistuimeen

Yhdysvaltoihin palautettavaksi määrättyjen kahden espoolaispojan äiti aikoo valittaa lastensa luovutuspäätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, kertoo Helsingin Sanomat.

Perheen äidin juristi Ulla-Riitta Harju perustelee STT:lle valituksen tekemistä Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen 6. artiklan mukaisella oikeudella oikeudenmukaiseen oikeuskäsittelyyn.

- Korkein oikeus ei ole kuullut poikia henkilökohtaisesti eikä asiantuntijoita suullisesti. Koska KKO muutti aiempaa hovioikeudessa annettua päätöstä, sen olisi pitänyt virkansa puolesta tehdä tämä.

- Kaiken lisäksi myös poikien isä vaati eri tahojen kuulemista, Harju kommentoi.

Hän muistuttaa, että hovioikeus määräsi aikanaan puolueettoman asiantuntijan arvioimaan 13- ja 9-vuotiaiden poikien kypsyyttä ilmaista mielipiteensä asiassa. Oikeus määräsi tapaamisten määräksi kolme, mutta jo kahden istunnon jälkeen asiantuntija totesi pojat riittävän kypsiksi ilmaisemaan kantansa.

Omassa käsittelyssään korkein oikeus sen sijaan perusti Harjun mukaan päätöksensä lausuntoihin, jotka ovat peräisin vuodelta 2000, jolloin pojat olivat 5- ja 9-vuotiaita.

Äidin ja poikien tukihenkilönä jo pitkään toiminut Kaapatut Lapset ry:n hallituksen puheenjohtaja Paavo Isaksson puolestaan katsoo, että palautuspäätös loukkaa räikeästi myös ihmisoikeussopimuksen artiklaa numero kahdeksan, jonka mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus nauttia yksityis- ja perhe-elämän kunnioitusta.

- Pojat ovat ilmaisseet selkeästi halunsa asua Suomessa ja vastustavat muuttoa Yhdysvaltoihin. Näin ollen palautuspäätöksellä loukataan poikien tahtoa ja samalla heiltä riistetään oikeudet sellaiseen perhe-elämään, jonka he kokevat itselleen läheisimmäksi, Isaksson tähdentää.

Ulla-Riitta Harju sanoo, että valitusta kiireellisempi asia on pyrkimys estää luovuttamispäätöksen täytäntöönpano. Poikien luovutus Yhdysvaltoihin varmistui perjantaina, kun korkein oikeus ilmoitti pitävänsä voimassa aiemmin antamansa päätöksen.

- Täytäntöönpano tullee ajankohtaiseksi alkavalla viikolla. Nyt pyritään saamaan prosessin pysäyttämiseen oikeutettu kihlakunnanvouti vakuuttuneeksi siitä, että asia on tutkittava ja että lapsilla on oikeus perustella, miksi he vastustavat palautusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.