Mainos

Esplanadin hajulle ei syytä

Varmaa syytä ei Esplanadin puiston kummalliselle hajulle ole löytynyt. Hajun lähteeksi arvellaan nyt kirvoja ja puistokäytävän tiiviiksi tallautunutta pintakerrosta.

Esplanadinpuiston hajulle Helsingissä ei ole toistaiseksi löytynyt varmuudella aiheuttajaa. Rakennusvirasto jatkoi loppuviikon Helsingin Esplanadia vaivanneen hajuhaitan selvittelyä. Hajun lähteeksi arvellaan nyt kirvoja ja puistokäytävän tiiviiksi tallautunutta pintakerrosta.

Teatteriesplanadilla on kesän mittaan kauhisteltu vahvaa oksennusmaista hajua. Rakennusvirasto on yhdessä kaupungin muiden virastojen kanssa sulkenut pois koko joukon mahdollisia lemun lähteitä. Alueen ravintoloista tai kioskeista ongelma ei johdu, ei myöskään jätehuollosta tai viemäriverkostosta. Uusi tulvaviemärikin on tarkistettu ja viisi sadevesikaivoa tyhjennetty.

Rakennusviraston mukaan Espaa on hoidettu kuten aiempinakin vuosina: tavallisuudesta poikkeavia lannoitteita tai torjunta-aineita ei ole käytetty. Kaikki rakennusviraston käyttämät lannoitteet ovat hajuttomia. Hiekkakäytäviä on kostutettu normaaliin tapaan laimealla suolaliuoksella pölyämisen vähentämiseksi.

Hajun lähteeksi arvellaan nyt vilkkaalla paikalla tiiviiksi tamppaantunutta maanpintaa. Lehmusten alla lemu voi olla hyvinkin voimakas. Hajun aiheuttaa mahdollisesti lehmuksissa majailevien kirvojen erittämän mesikasteen hajoamistuotteet puistokäytäväosuuksilla. Eritteen hajoamisprosessi voi tiiviillä käytäväpinnalla olla erilaista kuin nurmipinnoilla, mutta selvitystyö jatkuu vielä.

Helsingissä hajuongelma on suurin Espalla, mutta lievemmässä muodossa löyhkää on aistittu myös mm. Kaivopuiston Ison puistotien varressa sekä Pohjolankadulla ja Aleksis Kiven kadulla. Tietoja vastaavasta hajuhaitasta on kantautunut muistakin kaupungeista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.