Mainos

Espanjan yleislakko ei aiheuttanut kaaosta

Espanjan ammattiliittojen tänään aloittama yleislakko ei ole aiheuttanut pelättyä kaaosta maan lentokentillä ja hotelleissa.

Useista kymmenistä peruutetuista lennoista ja lennonjohtajien omasta lakosta huolimatta lentokentillä oli tänään rauhallista, ja maan hotellinomistajien liiton Zonturin mukaan hotellit olivat toimineet täysin normaalisti.
Sen sijaan mm. maan tekstiili-, kaivos- ja kemianteollisuus pysähtyi liki kokonaan, kuten myös kaupankäynti sekä roskienkuljetus. Vain neljäsosa maan joukkoliikenteestä oli toiminnassa. Maan puhelinyhtiö Telefonica tiedotti, että sen työntekijöistä 41 prosenttia otti osaa lakkoon, ja suurten autonvalmistajien tuotantolinjat olivat pysähdyksissä. Rautatieyhtiö RENFE:n mukaan junille oli tehty ilkivaltaa useissa paikoissa, ja vaihteita oli väännelty.

Myöhemmin tänään eri puolilla maata järjestettiin noin 90 mielenosoitusta. Suurin mielenilmaus järjestettiin Sevillassa, jonka kaduille kerääntyi kymmeniätuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään hallituksen lakiuudistuksia vastaan.

Sisäministeriön mukaan noin 30 lakkolaista on pidätetty, heistä useimmat Madridissa. Ammattiliitot puolestaan raportoivat monien jäsentensä loukkaantuneen yhteenotoissa poliisin kanssa.

Hallituksen lakiuudistukset kismittävät liittoja

Maan kaksi suurinta ammattiliittoa, UGT ja CCOO kehottivat 15:tä miljoonaa palkansaajaa ryhtymään vuorokauden mittaiseen lakkoon viime keskiyöstä alkaen protestiksi maan hallituksen kaavailemille muutoksille työttömyysturvasäännöksiin.

Espanjan hallitus on suunnitellut, että työttömyyskorvausta ei maksettaisi, mikäli työtön kieltäytyy tarjotusta työstä. Näin työttömien olisi otettava vastaan työpaikka myös oman alansa ulkopuolelta.

Espanjan työttömyysprosentti, 11,5, on EU-maiden suurin.

Kyseessä on maan suurin lakko yli vuosikymmeneen. Edellinen yleislakko maassa järjestettiin vuonna 1994. Maan pohjoisosassa, baskialueella ja Navarrassa, vastaava lakko järjestettiin jo eilen. Baskien ammattiliitot halusivat näin tehdä pesäeroa Espanjan yhtenäisyyttä korostaviin keskusjärjestöihin.

Lakko alkoi Espanjan hallituksen kannalta mahdollisimman huonoon aikaan, sillä huomenna Sevillassa alkaa EU:n huippukokous. Monet kokousedustajat joutuivatkin laskeutumaan sotilastukikohtiin tai siirtämään saapumistaan Sevillaan huomiseksi. Ongelmia lisäsi vielä se, että Sevillassa järjestetään viikonlopun aikana yleisurheilun Eurooppa-cupin osakilpailu.

(MTV3-STT-DPA)

(Seitsemän uutiset 20.6.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.