Espanja johtaa vettä rutikuivaan Kataloniaan

Espanjan hallitus on paljastanut 180 miljoonan euron suunnitelman, jonka tarkoituksena on johtaa vettä Ebrojoen suulta ennätysmäisestä kuivuudesta kärsivään Barcelonaan ja Kataloniaan. Alueella ei ole juurikaan satanut neljään vuoteen ja vesivarastoista on jäljellä hädin tuskin viidennes.

- Jos emme toimi nopeasti, Barcelonan asukkailla ei ole enää juomavettä lokakuussa, sanoi varapääministeri Maria Teresa Fernandez de la Vega.

Madridin ja Katalonian aluehallinnot ovat vääntäneet kättä Tarragonaan päättyvän putkilinjan jatkamisesta Barcelonaan jo viikkoja. Mukaan kiistelyyn ovat nyt liittyneet myös Murcian ja Valencian aluehallinnot, jotka haluavat Ebron vettä myös itselleen, jos Kataloniakin sitä saa.

Murcian ja Valencian mukaan sosialistihallinto suosii Kataloniaa, koska sen alueelliset puolueet ovat sosialistien hallituskumppaneita. Sen sijaan Murciassa ja Valenciassa johdossa on opposition PP-puolue.

Ebron niemimaan riisinviljelijätkään eivät halua, että putkilinjaa aletaan rakentaa kesken kiivaimman kasvukauden. Viljelijöiden mukaan heillä ei myöskään ole varaa kastelujärjestelmiensä uusimiseen, mikä olisi tarpeen uuden putkilinjan myötä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat