Mainos

Espanja hiljeni terrori-iskun vuosipäivänä

Vuosi sitten aamuruuhkassa räjähtäneet pommit surmasivat 191 ihmistä. Espanjaa ravisuttaneen tragedian tutkimukset ovat kesken, epäiltyjä on tähän mennessä 75.

Espanjan koulut, työpaikat ja kadut hiljenivät tänään keskipäivällä vuosi sitten tapahtuneen tuhoisan terrori-iskun muistoksi. Hiljainen hetki kesti viisi minuuttia. Ihmiset nousivat sen ajaksi autoistaan ja siirtyivät toimistoistaan katujen kulmiin. Hallituksen, parlamentin ja senaatin jäsenet kokoontuivat rakennustensa ulkopuolelle. Televisio ja radio keskeyttivät ohjelmansa.

Paikallisjunissa aamulla räjähtäneet pommit surmasivat Madridissa 191 ihmistä 11. maaliskuuta 2004. Yli 2 000 ihmistä haavoittui räjähdyksissä, ja heistä yli 200 tarvitsee yhä hoitoa.

Aamulla kirkonkellot soivat ympäri Espanjaa terrori-iskun uhrien muistoksi. Maan 650 kirkkoa soittivat kellojaan viisi minuuttia alkaen klo 7.37 paikallista aikaa eli aikaan, jolloin ensimmäinen pommi kymmenestä räjähti. Sadat ihmiset toivat kynttilöitä ja kukkia Atochan, Santa Eugenian ja El Pozo del Tio Raimundon rautatieasemille.

- Kuulin räjähdyksen ja soitin mieheni puhelimeen. Hän ei enää vastannut, kertoi Juana Leal, joka menetti miehensä iskuissa.

Arvovieraat koolla sypressipuistikossa

YK:n pääsihteeri Kofi Annan, Espanjan kuningas Juan Carlos, Marokon kuningas Mohammed VI, Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ja lukuisat valtioiden johtajat osallistuivat Madridin keskuspuistossa tilaisuuteen, jossa uhrien muistoksi istutettiin sypressejä ja oliivipuita.

Uhrien omaiset olivat pyytäneet viranomaisia kunnioittamaan heidän suruaan välttämällä poliittisia puheita. Espanjan islamilainen komissio kiitti maanmiehiään siitä, että nämä eivät ole yhdistäneet islamia ja terrorismia toisiinsa terrori-iskujen jälkeen.

-Tunnemme syvää solidaarisuutta uhrien ja heidän läheistensä kanssa. He eivät ole koskaan osoittaneet sormella maan muslimiväestöä, vaan ovat päinvastoin ymmärtäneet eron terroristien ja muslimien välillä, islamilaisen komission pääsihteeri Riai Tatari sanoi tänään. Tatari sanoi Espanjan muslimien haluavan ilmaista kiitoksellisuutensa koko kansalle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Kymmenen uutiset 11.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.