Esko Aho: Median muutos kalvaa politiikkaa

Politiikan keväällä jättävä entinen pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Esko Aho näkee median aikaansaaneen merkittävän muutoksen politiikan sisältöön 20 vuoden aikana. Tiedotusvälineiden ongelmana ovat nykyisin asioiden äärimmäinen pelkistäminen, vahva politiikan henkilöiminen ja läpi koko kentän käynyt viihteellistäminen.

-Politiikka on kaikkein huonoimmin näihin pelisääntöihin soveltuva elämänala. Monimutkaisia yhteiskunnallisia ongelmia ei voi mitenkään panna yhteen lauseeseen. Politiikan perimmäinen ominaisuus on keskenään huonosti yhteismitallisten asioiden panemista arvojärjestykseen, Aho pohdiskeli Politiikan toimittajien tilaisuudessa.

Sellaisten asioiden typistäminen nykymedian ehdoin on aivan mahdoton tehtävä. Kun sitä yritetään, on lopputuloksena joukko hokemia, joilla ei ole mitään asiallista sisältöä. Kaikille asioille ja ilmiöille ei Ahon mielestä myöskään voi antaa kasvoja. Esimerkkejä ovat globalisaatio, työttömyys tai muuttoliike. Niin mukavaa kuin viihde onkin, elämässä on Ahon mukaan paljon alueita, joita ei voi käsitellä viihteen keinoin. Vakavat yhteiskunnalliset kysymykset kuuluvat tähän joukkoon.

Kaikesta tästä seuraa, että politiikassakin alkaa näkyä yhä enemmän se puoli, joka on typistettävissä, henkilöitävissä ja viihteellistettävissä. Poliitikot ovat tosin itsekin vaikuttaneet tähän kehitykseen.

Aho haluaisi nostaa pohdiskeluun sen, miten Suomen kaltaisessa pienessä maassa voisi olla toisenlaistakin poliittista journalismia ja poliittisten asioiden käsittelyä. Suunta on ollut toistaiseksi selkeästi huonompaan päin.

Politiikkaan hakeutuvat hänen mielestään nykyisin ihmiset, jotka pärjäävät näillä uusilla pelisäännöillä. Julkisuuden henkilöiden hakeutuminen ei ole mikään sattuma, vaan looginen seuraus kehityksestä. Aho painotti, ettei ole itsessään pahasta, jos nimeä ja tunnettavuutta hankkineet henkilöt ovat käytettävissä myös yhteiskunnallisiin tehtäviin. Ongelma syntyy, jos tunnettavuus on heidän mielestään muuttunut samaksi kuin riittävä yhteiskunnallinen kelpoisuus esimerkiksi kansanedustajan tehtävään. Tällaisestakin kehityksestä Aho näkee selviä merkkejä. Siitä seuraa äkkiä myös käänteinen ilmiö: toisenlaiset ihmiset eivät ole enää käytettävissä.

Aho halusi selventää, ettei puhu itsestään. Hän myönsi kuitenkin, ettei ole tuntenut oloaan kovin kodikkaaksi vallitsevien pelisääntöjen vuoksi.

"Vaaleissa pärjää, kun varoo esittämästä mitään radikaalia"

Aho on seurannut nykyistä vaalikeskustelua melko tarkasti myös "ulkopuolisen silmin". Hän näkee poliitikkojen käyttäytymisessä vaikutteita edellisten vaalien synnyttämästä vahvasta mielikuvasta.

-Mielikuva vuoden 1999 vaaleista on, että keskusta hävisi vaalit esittämällä liian rohkean ja yksityiskohtaisen työreformi-ohjelman. Nyt näyttää siltä, että kaikkien mielestä vaaleissa pärjää, kun varoo esittämästä mitään radikaalia ja menemästä yksityiskohtiin, Aho havainnoi.

Mielikuva on hänen mukaansa silläkin tavoin virheellinen, ettei keskusta itse asiassa hävinnyt vaaleja. Aho ei tässäkään yhteydessä halunnut paljastaa omia tulevaisuudensuunnitelmiaan. Hän toisti haluavansa syventyä yhteiskunnallisiin kysymyksiin tavalla, johon nykypäivän politiikassa on hyvin vaikea päästä. Onko siihen mahdollisuuksia Suomessa, jää nähtäväksi. Väitöskirjaa ei ole tulossa, mutta kirjoittaminen kuuluu ohjelmaan.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat