Mainos

Esko Aho: Emme olisi voineet selviytyä EU:n ulkopuolella

Entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) totesi aamun Huomenta Suomi -ohjelmassa, todellisuudessa EU-jäsenyydelle ei ollut kunnollista vaihtoehtoa.

EU:n ulkopuolelle jääminen ei olisi ollut Ahon mukaan Suomen silloisen edun kannalta hyvä vaihtoehto. Yhteistyön tiivistäminen Itä-Euroopan maiden kanssa ei olisi riittänyt Suomelle.

- Emme olisi voineet selviytyä EU:n ulkopuolella, Aho tiivistää vuoden 90-luvun puolivälin poliittista tilannetta.

Ahon mukaan ei ollut kuitenkaan etukäteen selvää, miten äänestys menee. Sen vuoksi valmistelutyö tehtiin erityisen huolella. Huomenta Suomessa mukana olleen ulkoasiainneuvos Eikka Kososen mukaan ulkoministeriössä varauduttiin myös ei-äänien voittoon.

- Kansalle oli annettu mahdollisuus sanoa sanansa, joten näin toimittiin.

"Emme ole sopeutuneet yhteisvaluuttaan"

Sekä Aho että Kosonen ovat yhtä mieltä siitä, että Suomen taival EU:ssa ei ole mennyt ihan niin kuin alunperin oli suunniteltu.

– Taustalla on se, että EU:hun kohdistuu odotuksia. Sen pitäisi tuottaa sitä hyvää, mitä on luvattu: rauhaa, hyvinvoinnin edistymistä. Jos jossain näissä epäonnistutaan, niin ilman muuta se heijastuu suhtautumisessa EU:hun, Kosonen sanoo.

Ahon mukaan EU ei ole pystynyt tuomaan sitä kilpailukyvyn vahvistumista Euroopalle, mihin sitä olisi kipeästi tarvittu. Euro on vielä kokonaan toinen kysymys Euroopan unionin rinnalla, mikä nostaa EU-vastaisuutta.

– Emmehän me ole vieläkään sopeutuneet yhteisvaluuttaan. Meiltä jäi ymmärtämättä, miten yhteisvaluutassa eletään, pääministerinä vuosina 1991-1995 toiminut Aho sanoo.

Tänään tulee kuluneeksi 20 vuotta Suomen neuvoa-antavasta EU-kansanäänestyksestä. Silloin jäsenyyttä kannatti 56,9 ja vastusti 43,1 prosenttia äänestäneistä. Äänestysprosentti oli 74.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.