Erosivatko vanhempasi, kun olit pieni? Tämän vain avioerolapset voivat ymmärtää

Vanhempien eroaminen on kriisinpaikka myös jälkikasvulle, iästä riippumatta. Pieneen lapseen tämä voi kuitenkin jättää omat jälkensä. Vaikutukset näkyvät vielä aikuisenakin.

Kun vanhemmat eroavat, myös lapset joutuvat aikamoisen tunnemylläkän keskelle. Eroaminen on useimmiten paras ratkaisu kahden eri tielle ajautuneen aikuisen välillä, mutta sen vaikutukset voivat kuitenkin olla yllättävän kauaskantoiset. Ne muokkaavat pienen lapsen asennetta ja arvoja.

Kuulostavatko nämä kymmenen kohtaa kohdallasi tutuilta?

1. Olet kasvattanut suojamuurin

Vanhempien eroa sivusta seurannut lapsi saattaa kokea vielä aikuisenakin turvattomuutta. Kun jokin tuttu ja turvallinen muuttaakin muotoaan, olo on pelokas ja hämmentynyt – lapsen vielä jokseenkin naiivi ja pyyteetön luottamus kärsii. Vanhemmallekin lapselle ero voi olla shokki, vaikka järki sanoisi sen olevan paras mahdollinen ratkaisu. Mielikuvat omista vanhemmista ja kokonaisesta perheestä kuitenkin murenevat.

Tästä syystä monet avioerolapset kasvattavatkin ympärilleen suojamuurin siinä pelossa, että heitä satutetaan tai heidät jätetään; suojamuurien sisällä olo tuntuu turvallisemmalta.

2. Kiinnyt tavaroihin

Turvattomuuden tunteet aiheuttavat myös sen, että elämäänsä kaipaa jotain pysyvää. Monet avioerolapset ovatkin erittäin kiintyneitä materiaaliin, ja heillä saattaa olla niin kutsuttuja turvatavaroita. Aikuisenakin he saattavat haalia elämäänsä tavaroita, jotka tuottavat heille mielihyvää, iloa ja turvantunnetta.

Kun vanhemmat eroavat, osa tavaroista voi siirtyä uuteen osoitteeseen ja lapsen lelut pitää jakaa kahden kodin välillä. Avioerolapselle tämä voi olla hyvinkin vaikea paikka. On myös mahdollista, että vanhemmat yrittävät hyvitellä lasta ostamalla tälle tavaroita. Näin lapsi yhdistää mielihyvän materiaan.

3. Toisen vanhemman suosiminen

Usein vaarana on, että vanhemmat pyrkivät jopa huomaamattaan ikään kuin voittamaan lapsen omalle puolelleen. Erosta johtuvien vihantunteiden nimissä vanhempi voi jopa mustamaalata toista vanhempaa lapsille.

Totuus kuitenkin on, että lapsi itse saattaa ottaa jommankumman puolen ja suosia toista vanhempaa siitä enempiä puhumatta. Lapsi hakee itse turvaa enemmän toisesta vanhemmastaan, ja yksinkertaisesti kokee enemmän yhteenkuuluvuutta tähän. Tämä ilmiö saattaa näkyä vielä aikuisenakin.

4. Pelkäät sitoutumista

Vanhempien eroa lapsena seurannut ja myötäelänyt henkilö saattaa pelätä sitoutumista aikuisena. Hän ei itse halua kokea moista myllerrystä tai pettymystä, mitä tulee ihmissuhteisiin. Pessimistinen asenne saattaa olla myös riesana: ”Ei suhteesta kuitenkaan tule mitään, ei edes kannata”. Avioerolapsi saattaa olla myös päättänyt, ettei hän halua koskaan naimisiin.

5. Tunnet vihaa pettäjiä kohtaan

Jos vanhempien eroon liittyy pettämistä, saattaa se aiheuttaa lapsessa pyhää vihaa pettäjiä kohtaan. Tästä syystä eroa seurannut saattaa tehdä tiukan päätöksen, ettei hän koskaan tule pettämään saati sietämään pettämistä.

6. Olet ylikriittinen

Kun on vaikea luottaa muihin, oma suojamuuri hipoo jo korkeuksia ja muutoinkin olo on jo valmiiksi epäileväinen, saattaa asenne muita ihmisiä kohtaan olla hyökkäävä. Avioerolapsi saattaa ylitulkita muita ihmisiä sekä olla heitä kohtaan ylikriittinen.

7. Kommunikointi on kaikki kaikessa

Salailua, kyräilyä, ihmeellisiä katseita, eleitä ja ilmeitä. Eron seuraaminen sivusta jättää monenlaisia tulkinnanvaroja. Joskus vanhemmat eivät edes kykene hyvään, rakentavaan kommunikointiin. Tästä syystä eroa seurannut lapsi arvostaa rehellisyyttä ja kommunikointia – salailu vain satuttaa.

8. Sisarukset ovat läheisimpiä

Kuka muu osaisi ymmärtää paremmin, miltä vanhempien ero tuntuu, kuin oma sisar – hänhän on kokenut täysin saman. Avioerolapset saattavatkin hakea toisistaan tukea ja turvaa, eivätkä puhu tuntemuksistaan muille. Aikuisenakin sisarukset ovat tärkeässä asemassa, sillä heidän kanssaan on käsitelty vaikeitakin aiheita. Heihin voi luottaa – tai he tuntuvat olevan ainoita, joihin voi luottaa.

9. Rakkaudenkaipuu

Vaikka eron tekevätkin vanhemmat, joiden rakkaus toisiaan kohtaan on hiipunut, lapsi voi kokea itsekin jäävänsä vaille rakkautta. Tästä syystä moni avioerolapsi kokee suunnatonta tyhjyyttä aikuisenakin ja kaipaa kovasti hellyyttä, huomiota ja rakkautta – vaikka sen vastaanottaminen voi olla vaikeaa.

10. Pienetkin virheet huolettavat

Ylikriittisenä ja itsestään epävarmana lapsena vanhempiensa avioeron kokenut ihminen saattaa kyseenalaistaa ja ylianalysoida oman kumppaninsa tai läheistensä käyttäytymistä: ”Huutaako hän?” tai ”Onko hän narsisti?”

Avioerolapsi ei päästä ketä tahansa lähelleen, ja haluaakin ensin varmistaa, että toinen ihminen on luotettava.

Lähde: Lifehack.org

Lue myös:

    Uusimmat