Mainos

Etkö saanut tarpeeksi äidinrakkautta? Kylmästä äitisuhteesta seuraa ongelmia

Kirjailija muistuttaa, että rakkaudentäyteisistä vanhemmista puhuminen jättää keskustelun ulkopuolelle ne lapset, joilla hellää ja hoivaavaa äitiä ei ole ollut.

Rakastava äiti, jonka syli on aina avoin, on äitimyyteistä kenties vahingollisin. Äitien ja tytärten suhdetta tutkinut kirjailija Peg Streep muistuttaa Psychology Today -sivustolla, että rakkaudentäyteisistä vanhemmista puhuminen eristää lapset, joilla hellää ja hoivaavaa äitiä ei ole ollut.

Streepin mukaan lapsi näkee itsensä ensimmäiseksi vanhempiensa silmin. Kun yhteys vanhempaan on lämmin ja hoivaava, lapsi oppii olevansa tärkeä ja rakastettu. Jos äiti on etäinen, kylmä tai jopa julma, lapsi oppii erilaisia asioita. Aihetta ovat tutkineet esimerkiksi Cindy Hazan ja Philip Shaver.

Kasvaessaan lapsi ymmärtää, että ihmissuhteet ovat tietynlaisia. Opittujen mallien muuttaminen voi olla haastavaa. Streep listasi ongelmat, joita etäinen äitisuhde voi lapselle aiheuttaa.

1. Itsetunnon puute

Jos lasta ei ole rakastettu, hän ei ymmärrä olevansa rakkauden ja huomion arvoinen. Äidin vähättelevä, kritisoiva ääni saattaa seurata mielessä kaikkialle: et sinä ole viisas, kaunis, rakastava tai arvokas, ei tämä saavutus ole minkään arvoinen!

2. Luottamusongelmat

Hazan ja Shaver havaitsivat työssään, että vaihtelevasti vanhempaansa kiintyneet tyttäret tarvitsivat myöhemmissä suhteissa jatkuvaa vakuuttelua siitä, että heidän luottamuksensa toista ihmistä kohtaan on perusteltu. Tällaisille naisille rakkaus merkitsee tunteiden vuoristorataa ja pakkomielteitä.

3. Rajojen asettamisen vaikeus

Tyttäret, jotka eivät olleet saaneet huomiota äidiltään, kasvoivat aikuisiksi miellyttäjiksi. He eivät osanneet asettaa rajoja, joita terve parisuhde kaipaa. He eivät saaneet myöskään naispuolisia ystäviä helposti, koska epäilivät jatkuvasti muiden motiiveja. Moni ei osannut sanoa "ei".

Rakkaudetta jäänyt nainen saattoi kasvaa pelokkaaksi, ripustautua ja toivoa suhdetta, mutta samalla pelätä läheisyyttä. Toinen vaihtoehto oli kasvaa välinpitämättömäksi ja torjuvaksi; välttelijän tarkoituksena on paeta mielipahaa, joten hän ei kiinny tai kohtaa toista ihmistä. Nainen voi väittää haluavansa ihmissuhteen, mutta välttää kiintymistä syvemmällä tasolla.

4. Itsen näkeminen realistisesti

Jos äiti kritisoi jatkuvasti tytärtään ja tämän vikoja, onnistuminen elämässä voi tulla aikuiseksi kasvaneelle tytölle täytenä yllätyksenä. Moni sisäistää kasvaessaan kuulemansa valheet totuutena ja elää elämäänsä uskoen omaan rumuuteensa ja kykenemättömyyteensä.

Streepin äiti sanoi hänelle, ettei Streepiä voi rakastaa. Äidin näkemyksen tajuaminen valheeksi vei vuosia.

5. Yliherkkyys

Jos äiti ei näytä tunteita, tyttärellä saattaa olla vaikeuksia tunnistaa muiden tunteita. Tämä johtaa ylianalysointeihin ja ylireagointeihin: yksi ele tai sana saattaa muuttaa koko keskustelun naisen mielessä aivan toisenlaiseksi. 

6. Tunneongelmien toistaminen muissa suhteissa

Tutut asiat vetävät meitä puoleemme. Vaikka vaikea ihmissuhde tekisi meidät onnettomaksi, tilanne on tuttu, ja luo siksi turvallisuuden tunnetta.

Siinä missä lämpimällä äitisuhteella varustettu ihminen etsii lämmintä suhdetta, kylmän suhteen kokenut etsii viileää suhdetta – valitettavasti.

Mitä on aito onnellisuus?

25:32

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.