Erityislapsille korona on ollut kova koulu ja etäily liian hankalaa: "Ei siitä ohjeiden vastaanottamisesta tietokoneruudulta mitään tullut"

Millaista on Korona-arki erityislasten perheissä? 8:38
Millaista on korona-arki erityislapsen perheissä?

Koronapandemia on vaikeuttanut erityislasten palveluiden saatavuutta.

Suomessa syntyy joka vuosi noin 70 lasta, joilla on downin syndrooma, kertoo Kehitysvammatuki 57 ry:n perheiden tuen päällikkö Katja Riikonen

Koronarajoitusten myötä Arto Hujasen down-lapsen pääsy fysio- ja puheterapiaan hankaloitui. Ensi alkuun terapiassa käytiin etänä.

– Kolmevuotias poika, ei siitä ohjeiden vastaanottamisesta tietokoneruudulta mitään tullut. Vastuu jäi vanhemmille. Kesällä päästiin jatkamaan ulkona, Hujanen kertoo.

Riikonen kuuluttaa avun ja tuen tarvetta. 

– Erityislapset tarvitsevat tukea ja palveluita, jotta he pääsevät yhteiskuntaan osallisiksi ja etenemään omassa parhaassa potentiaalissa, Riikonen sanoo. 

"Kehitysvamma ei tartu. Asennevamma periytyy"

Uutisaamussa katsottiin parikymmentä vuotta vanha mainos, jossa vanhempi estää lastaan menemästä leikkimään down-lapsen kanssa. Mainos päättyy iskulauseeseen “Kehitysvamma ei tartu. Asennevamma periytyy”. 

Hujasen mukaan virhekäsitykset ovat yhä varsin yleisiä. 

– Toivoisin sitä, että kun lapsi yrittää ottaa kontaktia, sen annettaisiin tapahtua, eikä käännyttäisi pois, Hujanen sanoo. 

Downin oireyhtymä on yleisin kromosomihäiriö. Se altistaa useille sairauksille. 

– Meillä on uusimpana tullut vakava lasten reuma, jota on alettu hoitaa reumapiikeillä, Hujanen kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat