Mainos

Erityisen raju influenssaepidemia lähestyy Suomea – "Raskausajan rokote suojaa myös vauvaa puolen vuoden ajan"

7:13

Influenssaepidemia riehuu Australiassa pahimpana miesmuistiin ja se saattaa tulla erittäin voimakkaana myös Suomeen. Professori Timo Vesikari Tampereen yliopiston rokotuskeskuksesta muistuttaa, että influenssa on hengenvaarallinen tauti, johon kuolee joka vuosi satoja ihmisiä. Siksi influenssarokotukset kannattavat, Vesikari sanoo.

– Pitää vain miettiä, kenelle inluenssa on erityisen vaarallinen. Yhdysvalloissa on päädytty siihen, että on yksinkertaisempaa, jos kaikille suositellaan rokotusta, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Vesikari sanoo.

Tampereen yliopistossa on meneillään tutkimus, jossa raskaana oleville naisille annetaan joko tavallista kolmitehoista tai uudempaa nelitehoista influenssarokotusta. Rokotteen tehoa tutkitaan odottavilla äideillä, mutta samalla tutkitaan myös sitä, miten vasta-aineet siirtyvät vauvaan.

– Rokotteen muodostamat vasta-aineet suojaavat vauvaa ehkä puolen vuoden ikään saakka. Tässä tutkimuksessa selvitetään, onko väliä, kumpaa rokotetta saa, Vesikari selvittää.

Rokotus suojaa myös vauvaa pitkään

Raskaana olevien naisten rokottamista on arasteltu ja jopa pelätty. Rokotteita tutkiva professori vakuuttaa kuitenkin, että influenssarokotus on paitsi turvallinen myös erittäin hyödyllinen.

– Maailman terveysjärjestö WHO on ottanut raskaudenaikaisen influenssarokotuksen erityiseen suojelukseensa ja haluaa korostaa sitä: Jos jossain maassa ei ketään muuta rokoteta influenssaa vastaan, ainakin raskaana olevat naiset pitäisi rokottaa.

– WHO:lla on kanttia sanoa, koska heillä on ollut kehitysmaissa käynissä 1980-luvulta lähtien raskaana olevien naisten jäykkäkouristusohjelma. Se estää miljoonia pikkuvauvojen kuolemia ja on erittäin turvallinen. WHO:lla on pitkä kokemus siitä, että raskaana olevan naisen rokottaminen ei-elävällä rokotteella on erittäin turvallista.

"Erityisen hyvä rokote raskauden aikana"

Suomessa 40 prosenttia raskaana olevista naisista ottaa influenssarokotuksen, kun Yhdysvalloissa vastaava luku on 80 prosenttia.

– 40 prosenttia on ihan hyvä. Suomessa tämä on alkanut lyödä itseään läpi, nyt tarvitaan vain ajattelutavan muutosta. Tämä on turvallinen ja erityisen hyvä rokote raskauden aikana, Vesikari sanoo.

– Naisella on keskiraskauden aikana, jolloin influenssarokote on paras ottaa, vielä hyvä immuunivaste, mutta toisaalta heillä on suuri riski sairastua influenssaan. Siis pahaan influenssaan verrattuna ei-raskaana oleviin kanssasisariinsa.

Vesikari korostaa, että rokotteella on erittäin hyvä teho, ja lisäksi tulee se bonus, että se suojaa myös vauvaa noin puolen vuoden ikään saakka.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Vanhoille ei yhtä hyvää suojaa

Rokotetta suositellaan erityisesti riskiryhmille, mutta Vesikarin mukaan kaikkien kannattaisi se ottaa.

– On varmaan julkinen salaisuus, että vanhoilla rokote ei tehoa yhtä hyvin kuin nuorilla, vaikka sitä erityisesti vanhoille suositellaan. Mutta silti on parempi ottaa rokote kuin olla ottamatta.

Millaista epidemiaa ennustatte?

– Voi olla aika reilu epidemia, eteläisellä pallonpuoliskolla se on ollut voimakas, ja jos siitä voi jotain päätellä, kyllä se tännekin sellaisena tulee.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja