Erimielisyyttä Nikulan valtiosääntökomitean esityksestä

Sosiaalidemokraatit torjuvat Nikulan valtiosääntökomitean esityksen hallituksen muodostamismenettelystä. SDP:n puoluehallituksen lausunnossa oikeusministeriölle todetaan, että hallitusneuvottelujen käytännöllistä kulkua ei pidä määritellä nykyisestä poikkeavalla tavalla.

SDP:n puoluesihteerin Kari Laitisen mukaan hallituksen muodostaminen kansanedustaja Paavo Nikulan (vihr.) johtaman komitean esittämällä tavalla tekisi hallitusneuvotteluista "varsinaisen sekasopan". SDP:n kannan mukaan toimittaessa presidentti panisi tapahtumat alkuun nykyiseen tapaan.

Nikulan komitean esityksen mukaan eduskunnan eri ryhmät neuvottelisivat hallituksen kokoonpanosta ja ohjelmasta. Sen jälkeen presidentti eduskunnan puhemiestä ja ryhmiä kuultuaan antaisi eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Eduskunta valitsisi pääministerin. Ellei presidentin ensimmäinen tai toinen ehdokas saisi enemmistöä, valituksi tulisi avoimessa äänestyksessä eniten ääniä saanut henkilö.

-Sosiaalidemokraattisen puolueen mielestä puolueiden asemaa sekä puolueiden ja eduskuntaryhmien keskinäisiä suhteita hallitusta muodostettaessa ei ole tarkoituksenmukaista määrätä perustuslaissa toisin kuin nykyisin on tehty. SDP:n mielestä ei ole tarkoituksenmukaista myöskään esitetyllä tavalla määritellä hallitusneuvottelujen käytännöllistä kulkua nykyisestä poikkeavalla tavalla, SDP:n kannanotossa todetaan.

Häkämies: Uudistus ei kaadu hallituksen muodostamisen tapaan

Oikeusministeri Kari Häkämies (kok.) ei usko, että valtiosäännön uudistaminen kaatuu kiistaan siitä, millä tavalla hallitus muodostetaan. SDP:n puoluehallituksen lausunto osoittaa, että suurimmat hallituspuolueet ovat hyvin eri linjoilla asiassa.

Kokoomus sen sijaan haluaisi vahvistaa eduskunnan asemaa pääministerin valinnassa enemmän kuin valtiosäännön uudistusta valmistellut Nikulan komitea ehdotti. Häkämies ei tänään halunnut ennakoida sen enempää, missä määrin puolueiden erimielisyys mahdollisesti vaikeuttaa sopimista uudistuksen sisällöstä.

Tarkoituksena on ollut, että eduskunta saisi valtiosäännön uudistamisen käsiteltäväkseen vielä tämän vuoden puolella. Häkämiehen mukaan hallituksella on aikaa sopia uudistuksen sisällöstä noin kuukauden verran. Hän piti edelleen kiinni siitä lähtökohdasta, että hallituksesta lähtee eduskuntaan yksimielinen esitys.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat