Erikoistuminen voi pelastaa paperikoneet lopetusuhalta

Toimitusjohtaja Suvi Anttila arvioi, että Suomen uhanalaisista paperikoneista osa voisi saada jatkoaikaa siirtymällä erikoispaperien valmistukseen ja pienten tuoteryhmien valmistukseen.

Suomessa on jopa 10-20 uhanalaista paperikonetta. Siirtyminen erikoistuotteisiin voisi antaa niille mahdollisuuden toimintaan jatkossakin, mutta se vaatisi yhtöiltä uusinvestointeja vanhoihin laitoksiin.

- Yksi tie voisi olla, että siirrytään erikoispapereihin. Silloin voisi ajatella, että keskikokoisen tehtaan kilpailukyky pienissä tuoteryhmissä ja erikoistuotteissa voisi olla parempi kuin tällä hetkellä, arvioi toimitusjohtaja Suvi Anttila JP Management Consulting -yrityksestä.

Suuret suomalaiset paperiyhtiöt osaavat perinteisesti paremmin ison mittakaavan bulkkituotteiden kuin erikoispapereiden valmistuksen, joten erikoistuminen vaatisi yrityksiltä perusteellisia muutoksia, myöntää Anttila.

- Se vaatii tietysti tuotannon ja tuotetuntemuksen lisäämistä. Samoin myös markkinoinnin opettelua, sillä erikoispaperit ovat ovat hyvin markkinaläheisiä, ja niiden bisneskonsepti muodostuu vähän eri tavalla kuin bulkkilajeissa.

Muutamia esimerkkejä tällaisesta suuntauksesta Suomesta jo löytyy - täällä tehdään muun muassa etikettipapereita ja lämpöherkkiä papereita. Lisäksi suomalaisyhtiöihin on tullut uudenlaista osaamista, kun ne ovat ostaneet kansainvälisiä paperitukkureita. Ahola laskee silti, että kaikkia uhanalaisia tehtaita ei pelasta erikoistuminenkaan.

- Uskon, että tiettyyn rajaan asti tätä tietä voidaan lähteä kehittämään, mutta kaikkia yksiköitä, jotka Suomessa ovat kilpailukyvyn menettäneet ei pystytä auttamaan.

Suomessa on tällä hetkellä 45 paperitehdasta, joista jopa puolen kohtalo voi olla vaakalaudalla vajaan parinkymmenen vuoden kuluessa. Uhanalaisimmat laitokset sijaitsevatt pohjoisessa ja itärajalla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat