Mainos

Erikoissairaanhoidon leikkausjonot työn alle kunnissa

Erikoissairaanhoidon leikkausjonoja ryhdytään purkamaan valtion myöntämän rahoituksen turvin ensi kuun alussa. Useissa sairaanhoitopiireissä odotellaan vielä kuntien kantaa omavastuuosuuden rahoittamiseen.

Osa kunnista empii koska erikoissairaanhoidon määrärahat on jo nyt ylitetty roimasti.

Perusterveydenhuollossa uskotaan, että kunnat joutuvat satsaamaan leikkausjonojen purkuun perusterveydenhuollon kustannuksella.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä valtion myöntämän erityismäärärahan turvin käydään käsiksi pääasiassa ortopedian jonoihin. Sairaanhoitopiirin 16 jäsenkunnasta suurin osa miettii vielä mistä potilasjonojen purkuun tarvittavat eurot lopulta löytyvät.

- Eihän kunnilla ole mitään piilosäkkiä missä raha olisi ollut jemmattuna, vaan se on otettava se muusta toiminnasta pois tai sitten kerättävä kansalaisiltansa lisää veroäyrin korotusten myötä, ylilääkäri Päivi Laitinen Vanajaveden terveyskeskuksesta kertoo.

-On se vähän sellainen vippaskonsti, kun otetaan koko sairaanhoidon sisältä yksi ongelma ratkaistavaksi tai hoidettavaksi tällä tavalla. Voi kysyä, että mikä tämän pysyvyys on sitten koko palvelutarjontaa ajatellen ja potilasjonoja ajatellen, kunnanjohtaja Antti Salonen Kalvolan kunnasta pohtii.

Viiden kantahämäläisen kunnan yhteisvoimin ylläpitämässä terveyskeskussairaalassa odotetaan kauhulla ensi vuoden alussa täydellä teholla käynnistyvää erikoissairaanhoidon leikkausrulettia. Leikkaukset lisäävät painetta perusterveydenhuollossa: terveyskeskuksen vuodeosastolla, kuntoutuksessa ja kotisairaanhoidossa.

Hämeenlinnan seudulla toimivan kuntayhtymän ylilääkärin mukaan leikkausjonoja puretaan nyt perusterveydenhuollon kustannuksella. Perusterveydenhuolto rapistuu, koska kuntien on pakko tinkiä jostakin.

- Se on näkyvissä ihan selvästi siinä miten nyt ensi vuoden budjettirakenteita kun parhaillaan tehdään niin kyllä perusterveydenhuollon visiot on todella tiukat - aivan epätoivoisen tiukat, ylilääkäri Laitinen pohtii.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.09.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.