Mainos

Erikoinen tapahtumaketju: Pinja ehti sairaalaan Savossa – päätyi silti synnyttämään bussipysäkille

Tuore savonlinnalainen äiti Pinja Niiranen ehti jo sairaalaan viime sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, mutta päätyi silti synnyttämään ambulanssiin valtatielle. Syynä on se, että Savonlinnan sairaala ei voinut ottaa synnyttäjää vastaan, vaan lähetti hänet eteenpäin Mikkeliin, jonne synnytys oli alun perinkin sovittu.

Mikkeliin ei vain koskaan ehditty.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Viisi päivää vanhan poikavauvan äiti vastaa puhelimeen kotonaan perjantai-iltapäivällä.

– Kaksi aiempaa lastakin on tullut nopeasti, joten yritin varautua asiaan tällä kertaa lähtemällä ajoissa. Kotoa lähdettyä alkoi kuitenkin heti tuntua, että nyt tapahtuu vauhdikkaasti, Niiranen kertoo.

Pinja Niiranen asuu miehensä kanssa Punkaharjulla, josta on 35 kilometriä Savonlinnaan. Savonlinnassa on sairaala, jossa ei kuitenkaan hoideta synnytyksiä. Niinpä synnytys oli sovittu hoidettavaksi Mikkelin sairaalaan, jonne on Savonlinnasta vielä yli sata kilometriä.

– Savonlinnan kohdalla oli jo tuskainen olo, ja teimme äkkinäisen ratkaisun, että mennään sittenkin Savonlinnan keskussairaalaan. Pelotti, että jos se syntyy ja ollaan miehen kanssa tiellä kahdestaan keskellä yötä. 

Kätilö otti pariskunnan vastaan Savonlinnan sairaalassa.

– Kätilö tarkisti tilanteen ja sanoi synnytyksen olevan käynnissä. Hänen puolestaan olisimme voineet jäädä Savonlinnaan, mutta sitten hän soitti välipuhelun, ja sieltä tuli käsittääkseni käsky, että meidän pitää sittenkin lähteä Mikkeliin, Niiranen kertaa tapahtumia.

Niinpä Pinja Niiranen lähti ambulanssilla kohti Mikkeliä, kätilö seuranaan.

– Mies tuli ambulanssin perässä autolla. Parikymmentä minuuttia oli ajettu, kun vauva alkoi syntyä. Ambulanssi ajoi bussipysäkille. Mies oli nähnyt valot pysäkillä, ajoi parkkiin ja ehti mukaan synnytykseen.

Lopulta kaikki meni hyvin ja poika syntyi Valtatie 14:llä. Hän sai lempinimekseen "Valtatien 14 jäpikkä".

Niiranen sanoo, ettei synnytyksen hetkellä paljon pohtinut sitä miten tapahtumat menivät, mutta jälkeenpäin muutama asia jäi harmittamaan.

– Jälkeenpäin tuli mieleen, että mitkä kaikki asiat olisivat voineet mennä pieleen. Lisäksi siinä tilanteessakin harmitti heti se, että tiesin jääväni ilman kivunlievitystä. Mutta onneksi ambulanssissa mukana olleet ammattilaiset hoitivat tilanteen hyvin.

Jännittävästä alusta huolimatta kaikki on mennyt perheellä hyvin.

– Vauva on rauhallinen tapaus – päivät nukkuu ja yöt riekkuu, Pinja Niiranen kertoo.

Länsi-Savon mukaan tapaus on kolmas matkasynnytys Itä-Savon sairaanhoitopiirissä tänä vuonna. Naistentautien ylilääkäri Anu Hänninen Itä-Savon sairaanhoitopiiristä sanoo lehdelle, että jokaisen synnyttäjän tilanne arvioidaan erikseen.

– Ennustaminen synnytysasioissa ja niiden etenemisessä ei ole helppoa. Ratkaisuun vaikuttaa myös kussakin paikassa käytössä olevat resurssit ja taustalla oleva päivystysvalmius. Päätöstä tehtäessä on ajateltava aina ensisijaisesti synnyttäjän ja syntyvän lapsen parasta, Hänninen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.