Vauva ei ottanut saapuakseen ja Sallan ensisynnytys käynnistettiin ballongilla – lopputulos yllätti lääkärinkin

Mikä ihmeen ballonkimenetelmä? 0:40
Mikä on ballonki? Video kertoo lisätietoja menetelmästä.

Salla saapui sairaalalle 5:51 ja saattoi lapsensa maailmaan vain noin puolen tunnin kuluttua.

Sallanäki synnytyksen jo mielessään. Hän saattelisi lapsen maailmaan synnytysammeen lämpimässä vedessä, miehensä tukemana ja kivunlievityksen avustamana. Marraskuisen aamun varhaisina tunteina tapahtunut synnytys oli kuitenkin hieman toisenlainen.

Salla, 28, synnytti lapsensa 37 minuuttia sairaalaan saapumisesta. Hän ehti juuri ja juuri autolta osastolle asti.

– Olin ajatellut, että haluaisin kokeilla ammetta kivunlievitykseen ja mahdollisesti synnytykseen, mutta sen käyttö oli meidän tapauksessamme myöhäistä. Olisin myös halunnut kivunlievitykseksi puudutuksen, mutta sitäkään ei ehditty laittaa, Salla muistelee nyt.

Ensisynnyttäjä Salla jakoi lääkärinkin mielestä poikkeuksellisen synnytyskertomuksen myös blogissaan, jota hän kirjoittaa äitiydestä.

– Halusin jakaa tietoa siitä, mitä saattaa tapahtua, jos synnytys käynnistetään käyttäen ballongia. Teksti on myös itselleni muisto tapahtumista, jotka ovat nyt mielessäni kirkkaammin kuin ajan kuluessa olisivat, Salla kertoo MTV Uutisille.

"Odotin, että oloni olisi ollut tukalampi"

Raskaus sujui tavanomaisella tavalla: alkuraskaudesta Salla kärsi pahoinvoinnista kuukauden ajan, mutta sen jälkeen olo tasoittui.

– Työskentelin raskausaikana kesälomaa lukuun ottamatta istumatyössä, ja pystyin jopa matkustamaan töiden puolesta Saksaan ja Portugaliin sekä lomamatkalle Unkariin. Raskauden aikana en tarvinnut raskaudesta johtuvaa sairauslomaa, ja jäin äitiyslomalle suunnitellusti 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa, hän muistaa.

Kaikki sujui jouhevasti – tavallaan liiankin.

– Odotin, että oloni olisi ollut tukalampi ollessani viimeisillään raskaana, joten yllätyin positiivisesti, Salla myöntää.

– Olin myös ajatellut, että kokisin raskausaikana harjoitussupistuksia, mutta en tuntenut supistuksia käytännössä ollenkaan, ennen kuin synnytys käynnistettiin.

Sallalle asetettiin ballonki

Viimeisinä viikkoina ennen synnytystä keho alkoi kertoa tulevasta: liitoskivut ja öiset heräilyt lisääntyivät. Salla ei kuitenkaan kokenut oloaan kovinkaan tukalaksi. Lapsikin oli selvästi tyytyväinen, sillä synnytys ei ottanut käynnistyäkseen itsekseen.

Yliaikakontrollissa Sallalle asennettiin ballonki. Se on katetrin avulla täytettävä pallo, joka auttaa kohdunsuuta kypsymään. Ballongista kerrotaan enemmän yllä olevalla videolla!

Sallallakin ballonki vaikutti toimivan: supistukset alkoivatkin pian sen asettamisen jälkeen. Hän miehineen palasi kotiin odottelemaan.

Suihku helpotti supistuskipuja

Jo samana iltana supistukset kuitenkin muuttuivat kivuliaiksi. Ensisynnyttäjänä Salla ei oikein tiennyt, mitä odottaa. Hän soitti sairaalaan useita kertoja, mutta ohje oli aina sama: odotelkaa rauhassa ballongin putoamista.

Salla seisoi lämpimässä suihkussa selvitäkseen kivuista. Aikaa kului tunteja. Viideltä aamuyöstä kroppa tuntui kertovan, että lapsi on tulossa: Sallasta alkoi tuntua, että nyt täytyisi ponnistaa. Hän soitti jälleen sairaalaan.

"Vauvalla on paljon tukkaa, ja hän haluaa syntyä nyt"

Espoon sairaalan parkkilapussa seisoo aika 5:51. Salla ei tiennyt, että tapaisi lapsensa vain noin puolen tunnin kuluttua.

– 37 minuutin aikana ehdimme mieheni kanssa siirtyä parkkihallista hissillä synnytysosastolle ja käväistä toimenpidehuoneessa. Kätilö huomasi, että kohdunsuuni on täysin avautunut ja vauvan hiusten peittämä päälaki näkyy jo, Salla kuvaa.

Salla muistaa edelleen kätilön sanat: "vauvalla on paljon tukkaa, ja hän haluaa syntyä nyt".

Synnytyksen ajan Salla oli kuin kuplassa: hän kuuli vain kätilön ohjeet ja tunsi miehensä vierellään. Lopulta huoneessa kajahti uuden ihmisen ääni, ja Salla sai poikansa rinnalleen.

– Ehdimme siirtyä synnytyssaliin ja saimme lyhyen ponnistusvaiheen jälkeen poikamme syliin hyvävointisena. Liikuin sairaalan parkkihallista synnytysosastolle hyvin hitaasti johtuen siitä, että minun piti pidätellä tarvetta ponnistaa ja selviytyä lähes jatkuvista supistuksista.

Ballonki ei pudonnutkaan

Kaikesta odottelusta huolimatta ballonki ei koskaan pudonnut. Sallan mukaan lääkärikin totesi, ettei ollut urallaan nähnyt vastaavaa.

– Minusta tuntui erikoiselta, että tällaista mahdollisuutta ei ollut otettu huomioon, Salla myöntää.

– Aluksi mietin, että mikä ballongin jumiutumisen syynä oli ja olisiko lääkäri voinut tehdä jotain toisin. Jos synnytyksessä olisi mennyt jokin pieleen, olisin varmaankin miettinyt asiaa vielä enemmän.

Toisaalta Salla toivoo myös, että olisi päässyt sairaalaan jo aiemmin.

– Minusta tuntuu, että koska olin ensisynnyttäjä ja vauva ei ollut antanut aikaisempia merkkejä saapumisestaan, synnytyssupistusten odotettiin alkavan pitkän ajan kuluessa ja synnytyksen odotettiin kestävän pitkään.

Salla melkein päätyi Naistenklinikalle synnyttämään, sillä viimeisen puhelun aikana Espoon sairaalan kerrottiin olevan täynnä. Jännittävässä tilanteessa suunnitelmien äkillinen muuttuminen ei tuntunut hyvältä.

– Minusta on erikoista, että synnytys voidaan käynnistää sairaalassa, mutta ei ole takuita, että sinne pääsee takaisin synnyttämään, Salla sanoo.

Perhe on kuitenkin onnistunut löytämään jännittävästä synnytystilanteesta myös huumoria. Sallan mies on vitsaillut, että poika selkeästi halusi syntyä juuri Espoossa – hänhän piti ballongista kiinni, jotta Salla pysyisi kotona pidempään!

"Elämää ei voisi enää kuvitellakaan ilman omaa lasta"

Nyt perheen pikkuinen on 8,5 kuukautta vanha. On ollut ihmeellistä nähdä, miten nopeasti pieni poika kehittyy ja oppii uutta.

– Äitiydessä ihaninta on saada vauvalta hymyjä ja sylitellä yhdessä, Salla sanoo.

– On mahtavaa nähdä, kun pienet kädet tutkivat tarkasti lelujen yksityiskohtia tai tunnustelevat uuden ruoan koostumusta. On myös ihmeellistä, miten elämän prioriteetit muuttuvat äitiyden myötä. Elämää ei voisi enää kuvitellakaan ilman omaa lasta.

Osittainen lähde: Ksshp.fi

Lue myös:

    Uusimmat