Erikoinen petosvyyhti syyttäjälle: Yhdysvaltalaisilta vohkituilla luottokorttitiedoilla osteltiin suomalaisesta verkkokaupasta tavaraa liki 170 000 eurolla

2:16
Katso myös video: Uudenlaiset nettihuijaukset ovat tulleet verkon kauppapaikkoihin – katso videolta, miten tunnistat vedätyksen

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan jutussa, jossa suomalaisesta suuresta elektroniikkamyymälästä tehtiin lukuisia ostoja todennäköisesti varastetuilla tai kopioiduilla yhdysvaltalaisilla luottokorteilla. Petoksilla saatu rikoshyöty on ollut yhteensä noin 169 000 euroa. 

Helsingin poliisi teki pitkäkestoisessa esitutkinnassa yhteistyötä Viron, Espanjan, Italian ja Yhdysvaltojen poliisin kanssa. 

Amerikkalaisilta vohkittiin luottokorttitietoja, joilla tilattiin älypuhelimia

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että petoksista epäillyt perustivat suomalaiseen elektroniikkaa myyvään verkkokauppaan 35 asiakastiliä todellisten tai keksittyjen henkilöiden nimissä.

He tilasivat syksyllä 2018 asiakastileillä elektroniikkaa, ja tilauksista suurin osa oli älypuhelimia. 

Ostoihin käytettiin yhdysvaltalaisten yksityishenkilöiden kortteja ilman lupaa 

Tilaukset maksettiin yhdysvaltalaisen pankin myöntämillä luottokorteilla. Luottokorttien omistajat ovat yhdysvaltalaisia yksityishenkilöitä, ja korttitietoja käytettiin ilman omistajien lupaa. Esitutkinnassa ei ole selvinnyt, miten luottokorttitiedot ovat päätyneet rikoksesta epäiltyjen haltuun.  

Tilauksia noudettiin 64 kappaletta ja 112 tilausta jätettiin noutamatta tai peruttiin.

Rikossaaliiksi saadut puhelimet toimitettiin poliisin arvion mukaan pääosin ulkomaille. 

Neljä on vangittu

Rikoksesta epäiltyihin on esitutkinnan aikana kohdistettu pakkokeinoja useissa eri maissa.

Neljä henkilöä on ollut vangittuna. Epäillyt ovat Suomen, Viron, Venäjän, Uzbekistanin ja Hollannin kansalaisia, joista osa asuu Suomessa ja osa ulkomailla. 

– Rikoskokonaisuus on esimerkki kansainvälisestä, ammattimaisesta petosrikollisuudesta. Digitalisaatio ja globalisaatio mahdollistavat petosten tekemisen etänä, rajojen yli ja siten, että eri henkilöt toteuttavat rikoksen eri vaiheita. Anastettujen tai kopioitujen maksukorttien tietoja myydään esimerkiksi Tor-verkossa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ville Kiviniemi. 

Vastaavaa ei pitäisi enää tapahtua 

Poliisi kertoo, että täysin vastaavan rikoskokonaisuuden toistamisen ei pitäisi olla enää mahdollista Suomessa.  

Suomalaisissa verkkokaupoissa käytetään nykyään vahvaa sähköistä tunnistautumista maksupalvelulain uudistuksen myötä. Pelkät maksukortin tiedot eivät nykyään riitä sähköiseen maksamiseen.  

Petokset ovat kuitenkin edelleen mahdollisia. 

– Maksukorttitietojen sijaan petoksissa hyödynnetään sellaisia lasku- ja osamaksupalveluita, jotka eivät edelleenkään vaadi asiakkaan vahvaa sähköistä tunnistautumista, Kiviniemi kertoo. 

Tapaus etenee syyteharkintaan 21 henkilön osalta. Heitä epäillään törkeästä maksuvälinepetoksesta ja törkeästä petoksesta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja