Suomalaisen kaksikon tehtailemat nettipetokset aiheuttivat asianomistajille tuhansien eurojen vahingot – poliisi tutkii: "Olivat kuukausia viranomaisen tavoittamattomissa"

Lapin poliisilaitos Kemissä tutkii parhaillaan laajaa rikostutkintakokonaisuutta, jossa kaksi tekijää on tehtaillut internetin eri myyntipalstoilla tekaistuja myynti-ilmoituksia. Asianomistajille on aiheutettu tuhansien eurojen vahingot, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Nettipetoksia tehtaillut kaksikko on vangittu Lapin käräjäoikeuden päätöksellä.

Tekijät ovat tehneet tekaistuja myynti-ilmoituksia internetin myyntipalstoilla, kuten Tori.fi ja Huuto.net -sivustoilla. Asianomistajat ovat maksaneet rahat myyjän ilmoittamalle pankkitilille verkossa sovitun kaupan jälkeen

Tuotteen ostajat eivät koskaan saaneet ostamaansa tuotetta. 

Myyjät käyttäneet ainakin 14:ä valeidentiteettiä

Esitutkinnassa on selvinnyt, että myyjät ovat käyttäneet ainakin 14:ä eri valeidentiteettiä. Asianomistajia on ympäri Suomea.

– Tämän jutun päätekijät olivat kuukausia viranomaisten tavoittamattomissa. Eri taktisten ja teknisten menetelmien johdosta tekijät otettiin kiinni lopulta Kainuusta yhteistyössä Oulun poliisin kanssa, kertoo juttusarjan tutkinnanjohtajana toimiva rikoskomisario Ossi Granat.

– Tekovälineet on nyt takavarikoitu ja Lapin käräjäoikeuden vangitsemispäätösten johdosta rikoskierre katkaistu. Esitutkinta valmistuu kesän aikana ja siirtyy syyteharkintaan.

"Tällä hetkellä tutkinnassa on noin 40 petosrikosta"

– Tällä hetkellä tutkinnassa on noin 40 petosrikosta, mutta todellinen luku on mahdollisesti vielä korkeampi. Ihmiset eivät välttämättä ole aina tehneet asiassa rikosilmoitusta huijaustapauksen tullessa ilmi, Granat kertoo.

Granat kehottaa petosrikoksen uhreja tekemään aina rikosilmoituksen, jotta poliisi pääsisi tekijöiden jäljille varhaisessa vaiheessa. Kansalaisilta toivotaan myös varovaisuutta internetissä. 

Nämä ovat varmimmat keinot luottavien kauppojen takaamiseksi

Poliisi ja kyberturvallisuuskeskus muistuttavat, että myyjä voi olla täysin varma rahan vastaanottamisesta vasta nähdessään rahan omalla pankkitilillään tai reaaliaikaisessa rahansiirtopalvelussa, kuten MobilePayssa tai Pivossa.

Tuotteita verkon myyntipalstoilta ostaessa on hyvä tarkistaa myyjän profiili. Huijaukseen voivat viitata myyjän kiire solmia kauppoja ja haluttomuus antaa lisätietoja. 

Suurempiin hankintoihin liittyen myyjät saattavat vaatia ennakkomaksuja, mutta niitä ei kannata maksaa ennen tuotteen näkemistä.

Kaikissa tapauksissa tuotteen näkeminen paikan päällä ja kunnon arvioiminen ovat varmimpia vaihtoehtoja luotettavien kauppojen takaamiseksi.

Tuotteen oikeellisuuden voi tarkistaa Googlen avulla

Nettikauppojen yhteydessä ostajan kannattaa myös varmistaa ostamansa tuotteen oikeellisuus hyödyntämällä Googlen käänteistä kuvahakua. 

Siten ostaja voi tarkistaa, onko myynti-ilmoituksessa oleva kuva ollut jo jossakin aikaisemmassa myynti-ilmoituksessa. 

Lisäksi myyjältä on hyvä pyytää vielä erikseen tuoreita kuvia myytävästä tuotteesta.

Lue myös:

    Uusimmat