Erikoinen huomautus F1-tuomion lopussa ihmetyttää Red Bull -pomoa – "Malliesimerkki Mercedeksen suosimisesta"

F1-tuomariston päätöslauselma Red Bullin esittämien ”uusien todisteiden” hylkäämisestä loppuu huomautukseen, jonka Red Bull -pomo Helmut Marko näkee viittauksena tiimin vihjaukseen Mercedeksen tallipäällikön Toto Wolffin toiminnasta.

Tuomaristo otti Red Bullin pyynnöstä Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin välillä Britannian GP:ssä tapahtuneen kolarin uudelleen käsittelyynsä. Se ei kuitenkaan nähnyt tallin varta vasten kuvaamaa videomateriaalia mitenkään uutena todisteena, joten muutosta annettuun tuomioon ei tullut.

Hamilton sai Verstappenin ulosajoon johtaneesta kolarista kymmenen sekunnin aikarangaistuksen, joka ei kuitenkaan vienyt häneltä mahdollisuutta nousta voittoon Silverstonessa.

Red Bull nieli saamansa päätöksen, muttei peräänny syytöksissään Mercedestä kohtaan. Tuomariston julkaiseman tiedotteen lopussa oli erikoinen lause, jonka tarkoitusperä ei täysin auennut asiakirjasta:

– Tuomaristo huomauttaa, hieman huolestuneena, joistain syytöksistä kilpailijan (Red Bullin) kirjeessä. Sellaiset väitteet olisivat voineet olla tai olla olematta relevantteja tuomareille, jos lupa uudelleentarkistukseen olisi annettu. Tuomarit olisivat voineet viitata syytöksiin suoraan, mutta koska oikaisuvaatimus hylättiin, tuomaristo ei kommentoi näitä väitteitä.

Red Bullin äänitorvena toimineelta moottoriurheilun neuvonantajalta Helmut Markolta kysyttiin Motorsport Magazinin haastattelussa, tietääkö hän, mistä tuomariston huomautuksessa on kyse.

– En, se oli vähän mystinen. Voin vain kuvitella, että se liittyy tähän: me valitimme siitä, että Toto Wolff meni tuomariston luokse enemmän kuin mysteeristen asiakirjojen kanssa. Ehkä he tarkoittivat sitä. Me ymmärsimme sen (Wolffin toiminnan) vaikutusyrityksenä, Marko kommentoi.

Lehden toimittaja viittasi tämän jälkeen saamaansa tietoon, jonka mukaan Red Bull on syyttänyt Kansainvälistä autoliitto FIA:a Mercedeksen vahvasta tukemisesta. Marko ei epäröinyt vastauksessaan.

– Me pidimme tätä malliesimerkkinä siitä.

– Hän meni sinne FIA:n oman dokumentin kanssa, josta hän osoitti, miten ja kenellä on oikeus mennä mutkasta milloin ja miten. Se oli vähän outoa. Mutta otamme opiksemme, Marko totesi.

Myös Mercedes viittasi Red Bullin esittämiin syytöksiin omassa tiedotteessaan FIA:n antaman päätöksen jälkeen. Talli toivoi linjauksen päättävän Red Bullin ”ylimmän johdon yritykset tahrata Lewis Hamiltonin mainetta".

– Tuota emme kommentoi mitenkään, Marko vastasi.

Wolffin marssiminen tuomariston toimistoon kesken kisan lähti käyntiin FIA:n kilpailujohtajan Michael Masin puolileikillään antamasta kehotuksesta, kun Wolff piinasi häntä palautteellaan heti kolarin jälkeen. Kisaviikonlopun jälkeen FIA kuitenkin antoi tiimeille uhkauksen, että vastaisuudessa tuomariston tiloihin meneminen ilman kutsua johtaa rangaistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat