Erään ikiaikaisen brittihovin säännön ensimmäinen rikkoja on Williamin ja Catherinen kuopus prinssi Louis – kiitos kuningatar Elisabetin

1:12
Näin prinsessa Charlotte aloitti koulutiensä.

Prinssi Louis on ensimmäinen kuninkaallinen, joka ei syrjäytä vanhempaa sisartaan brittihovin kruununperimysjärjestyksessä sukupuolensa ansiosta. 

Brittihovin kuninkaallisen perheen elämää ovat säädelleet lukuisat säännöt jo satojen vuosien ajan. Yksi vanhoista säännöistä sai kuitenkin viimein odotetusti kyytiä muutama vuosi sitten ja sen vaikutukset näkyvät jo kuninkaallisessa perheessä. 

Tällä hetkellä 3-vuotias prinssi Louis on ensimmäinen miespuolinen kuninkaallinen, joka ei ohita vanhempaa siskoaan kruununperimysjärjestyksessä sukupuolensa takia. Vuonna 1701 asetettiin sääntö, jonka mukaan kuninkaalliseen perheeseen syntyvät pojat ohittavat siskonsa kruununperimysjärjestyksessä sukupuolensa ansiosta. Säädös on vaikuttanut suoraan muun muassa kuningatar Elisabetin tyttäreen prinsessa Anneen, joka on Elisabetin neljästä lapsesta toiseksi vanhin prinssi Charlesin jälkeen. 

Kun Annen pikkuveljet prinssi Andrew ja prinssi Edward syntyivät, kiilasivat he prinsessan edelle automaattisesti kruununperimysjärjestyksessä. Anne on kuitenkin historian viimeinen kuninkaallinen nainen, jolle näin on käynyt, sillä kuningatar Elisabet passitti kivikautisen säännön historiaan vuonna 2013, mikä tarkoitti sitä, ettei kuninkaallisten tulevien jälkeläisten kruununperimysjärjestykseen vaikuta enää sukupuoli. 

Tämä tarkoittaa puolestaan sitä, että tällä hetkellä toisena kruununperimysjärjestyksessä toisena olevan prinssi Williamin tytär ja keskimmäinen lapsi prinsessa Charlotte on ja tulee olemaan kruununperimysjärjestyksessä isoveljensä prinssi Georgen jälkeen, vaikka perheeseen kuuluu myös kuopus prinssi Louis. Myös Charlotten mahdolliset tulevat lapset tulevat ajamaan Louisia aikanaan alemmas kruununperimysjärjestyksessä. 

Kuningatar Elisabet poisti pölyttyneen sekä seksistisenä pidetyn säännön vuonna 2013 jo ennen prinssi Louisin syntymää eli ennen tietoa siitä, mitä sukupuolta Williamin esikoinen tulee olemaan. Georgen syntymän jälkeen Elisabet teki myös poikkeuksen toiseen sääntöön, sillä perinteisesti ajatellen Charlotte ja Louis ovat niin kaukana kruunusta, ettei heille kuuluisi kuninkaallisia titteleitä. Georgen syntymän jälkeen Elisabet kuitenkin linjasi, että Williamin ja tämän puolison herttuatar Catherinen tulevat lapset tulisivat olemaan tästä huolimatta myös prinssejä tai prinsessoja. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja