Mainos

Epätoivoiset ihmiset jatkavat ryöstelyä tuhoalueella

17:23

Avun viipymisen aiheuttama epätoivo syvenee Filippiinien myrskytuhoalueilla.  Kauppoja ja koteja on ryöstetty. Jopa maan alla kulkevia vesijohtoja on kaivettu esiin ja rikottu puhtaan juomaveden toivossa. 

Pahasti kärsineelle Leyten saarelle on lähetetty poliiseja ja sotilaita pitämään järjestystä yllä. Alueelle on myös määrätty öinen ulkonaliikkumiskielto. 

Saarella sijaitsevan Taclobanin lähellä useita ihmisiä kuoli, kun ryöstelyn kohteeksi joutunut riisivarasto romahti. 

Osa viranomaisista myöntää, että hätä ei lue lakia. 

– Ryöstely ei ole rikollisuutta. Se on itsesäilytysvaistoa, Taclobanin hallintojohtaja Tecson John Lim sanoi. 

Apua saaneetkin ovat pulassa. Rachel Garducen mukaan kolmen riisikilon ja yhden vesilitran päiväannos kotitaloutta kohti ei riitä. Hän odottaa tätiään, joka on lähtenyt Manilasta kohti Taclobania apukuormineen. 

–Toivomme, ettei häntä siepata matkalla, Garduce sanoo. 

Taclobanin lentokentällä sadat ihmiset odottivat toivoen pääsevänsä jonkin avustuskoneen paluulennolla pois tuhoalueelta. Monet olivat jonottaneet kuumuudessa ja sateessa jo päivien ajan. 

–Tämän alle me olemme suojautuneet, neljän lapsen äiti Marivic Badilla esitteli rikkinäistä sateenvarjoa.  

Uhriluku edelleen arvoitus

Levoton tilanne vaikeuttaa myös uhrien hautaamista. Taclobanissa ruumiiden kuljettaminen joukkohautaan jouduttiin keskeyttämään ammuskelun takia. 

Paikallisviranomaisten mukaan myös ruumiiden kerääminen on keskeytetty, koska ruumissäkit ovat loppuneet. 

Tiedot katastrofin vaatimien uhrien kokonaismäärästä ovat ristiriitaisia. Filippiinien presidentin Benigno Aquinon mukaan uhreja on noin 2500, kun aiemmin on puhuttu yli 10000 kuolleesta. 

Filippiinien Punaisen Ristin johtajan mukaan presidentin arvio uhrien määrästä on kuitenkin liian alhainen. Samaa uumoilee suomalainen avustustyöntekijä. 

– Arvio tuntuu aika pieneltä, mutta en lähde siihen ottamaan sen paremmin kantaa. Viralliset luvut laahaavat aika usein jäljessä, ja uhriluku näyttää nousevan aika korkeaksi, kommentoi Filippiineillä oleva Suomen Punaisen Ristin Johanna Klinge. 

Suomalaisia hirmumyrskyssä ei kuollut tai loukkaantunut. Ulkoministeriö kertoi keskiviikkona tavoittaneensa kaikki tuhoalueella olleet suomalaiset. 

 


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.