Entiseltä huipputuomarilta tyly viesti MM-kisojen alla: "He yrittävät huijata meitä"

Jalkapallon naisten MM-kilpailut käynnistyvät reilun viikon päästä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Otteluiden erotuomarit tulevat kertomaan VAR-päätöksistä reaaliajassa. Entisen huipputuomarin Jonas Erikssonin mielestä kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa yrittää vain huijata jalkapalloväkeä.

Otteluiden erotuomarit tuleva kertomaan VAR-päätöksistä paikalle olevalle yleisölle sekä tv-katsojille MM-turnauksessa. Fifa kertoi asiasta kisojen alla. Useissa arvoturnauksissa erotuomarina toiminut Eriksson ei ole vakuuttunut Fifan ideasta.

– Se kuulostaa todella hyvältä, "läpinäkyvältä" ja "avoimuudelta". Ei, tämä ei ole yhtään mitään. He tulevat sanomaan täsmälleen saman asian, mikä lukee grafiikassa. He eivät kerro, miksi ovat muuttaneet päätöksen, vaan ainoastaan sen, minkä päätöksen he muuttavat, Eriksson sanoi Expressenille.

Tuomari tulevat esimerkiksi kertomaan, kuka on saanut punaisen kortin ja mistä tilanteesta on kyse.

– He tekevät näyteikkunan ja sanovat, että katsokaa kuinka läpinäkyviä olemme ja kerromme kaiken. He eivät kuitenkaan kerro mitään uutta, ainoastaan sen, mikä lukee grafiikassa, Eriksson totesi.

Muutosta on aiemmin kokeiltu seurajoukkueiden MM-turnauksessa ja alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Kokeilut eivät ole tuoneet Erikssonille uskottavuutta idean toimivuudesta.

– Huono äänenlaatu, stressaantuneet tuomarit ja osalla heistä on rajalliset englannin kielen kyvyt. Siitä tulee vaikeaa ymmärtää, mitä he sanovat. Joten ei, se ei tuo mitään uutta elementtiä, Eriksson kertoi.

Eriksson uskoo, että Fifan idean takana on järjestöön kohdistunut kritiikki läpinäkyvyyden ja avoimuuden puutteesta.

– Sitten he yrittävät sanoa, että he ovat avoimia ja läpinäkyviä. Tämä ei anna mitään uutta. Tässä ei ole mitään avoimuutta. He yrittävät huijata meitä muita, että he ovat avoimia. Avoimuus olisi sitä, että VAR-huoneesta annettaisiin selitys päätöksen muuttumiselle ottelun aikana, Eriksson päätti.

Jalkapallon naisten MM-kilpailut pelataan 20. heinäkuuta - 20. elokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat