Kiistanalainen VAR uudistuu – jalkapallofaneilla totuteltavaa pian alkavissa MM-kisoissa

Videoerotuomarointi on jakanut urheilun ystäviä niin kauan kuin se on ollut olemassa. Yhdet sanovat, että oikeus voittaa, kun kaikki on tarkistettavissa. Toiset kokevat, että inhimillisyys kärsii, kun huipulla pelataan aina sääntöjen rajamailla.

Jalkapalloilun videoerotuomarissa VAR:ssa on ärsyttänyt se, että päätösten syytä joutuu arvailemaan. Ihmistuomari astelee näytön luo, tekee päätöksensä ja peli jatkuu. Lajin naisten MM-kisoihin otetaan kokeiluun uusi vaihe kahden viimeisen väliin. 

Siinä tuomarit selittävät stadionin yleisölle ja tv-katsojille, mitä on päätetty ja miksi.

– Haluamme lisätä läpinäkyvyyttä ja ymmärrystä tuomarin päätökseen, kansainvälisen jalkapalloliiton erotuomarivastaava Pierlugi Collina avasi.

Uudistus ei kuitenkaan vakuuta kaikkia. Entinen huipputuomari Jonas Eriksson kritisoi uudistusta

– Se kuulostaa todella hyvältä, "läpinäkyvältä" ja "avoimuudelta". Ei, tämä ei ole yhtään mitään. He tulevat sanomaan täsmälleen saman asian, mikä lukee grafiikassa. He eivät kerro, miksi ovat muuttaneet päätöksen, vaan ainoastaan sen, minkä päätöksen he muuttavat, Eriksson sanoi Expressenille.

Tuomariasiantuntija Mikko Vuorela antaa rajua kritiikkiä pronssiottelun VAR-tuomareille –"Käsittämätöntä" 1:03
Tuomariasiantuntija Mikko Vuorela antoi rajua kritiikkiä miesten MM-kisojen 2022 pronssiottelun VAR-tuomareille – "Käsittämätöntä."

Ainoa miinus on Collinan mielestä se, että tuomareiden tulee kertoa päätökset englanniksi, mikä ei ole kaikille helppoa äärimmäisessä paineessa.

Pitkä lisäaika puhutti miesten kisoissa talvella. Sen käyttöä jatketaan ajanpelaamisen kitkemiseksi.

Uusi-Seelanti ja Norja potkaisevat MM-kilpailut käyntiin torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat