Espanjan pelaajat kyseenalaisella videolla – tämä pätkä poistettiin: MM-kisojen alla myrskyää

Espanjan ja Alankomaiden naisten jalkapallomaajoukkueiden pelaajat ovat kohun pyörteissä. MM-kisoihin valmistautuvat joukkueet ovat jäljitelleet harjoituksissaan maorien hakatanssia.

Jalkapallon MM-turnaus pelataan 20.7.–20.8. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, jonka rugbyjoukkueet ovat tehneet alkuperäiskansa maorien seremoniallista hakatanssia tunnetuksi urheiluotteluiden yhteydessä.

Alankomaiden ja Espanjan naisten jalkapallomaajoukkueet ovat sen sijaan saaneet hakatanssin jäljittelemisestä runsasta kritiikkiä. Viime viikolla Alankomaat julkaisi videon joukkueensa jäsenestä hakatanssin parissa ja Espanja jakoi pätkän neljästä pelaajastaan hakatanssimassa. Espanjan pelaajat nauroivat klipillä.

– Olemme jo sopeutuneet, Uuden-Seelannin Auckladissa majaileva Espanja kirjoitti.

Sekä Alankomaat että Espanja poistivat arvostelun keskellä hakavideonsa somesta. Pätkät on kuitenkin jakanut eteenpäin esimerkiksi The Telegraph.

"EIkö sinulla ole suostumusta? Älä tee sitä!"

Uusiseelantilainen Stuff on haastatellut Espanjan hakatanssivideosta Otagon yliopiston vanhempaa lehtoria Jeremy Hapetaa, jonka mukaan videolla on "jo tehty vahinkoa".

– He ovat talloneet maorien manan päälle, Hapeta sanoi.

Tärkeä maorikulttuurin käsite mana tarkoittaa voimaa.

Artikkelissa kuvaillaan, että haka on ollut pyhä rituaali, joka on "täytynyt tehdä oikeutetulla manalla ja luvalla".

– Eikö sinulla ole suostumusta? Älä tee sitä! Onko sinulla suostumus? Tee se oikein, manan kanssa, Hapeta opasti.

Hakatanssilla on pitkät perinteet Uuden-Seelannin alkuperäiskansan maorien historiassa. Hapeta pitää turhauttavana, että maorien rituaaleista urheilussa on puhuttu jo pitkään, mutta ongelmia nähdään edelleen.

– He voivat vedota tietämättömyyteen, mutta se on väsynyttä.

Uuden-Seelannin jalkapalloliiton toimitusjohtaja Andrew Pragnell puhui "pettymyksestä" ja kertoi odottavansa joukkueelta "jonkinlaista tunnustusta, että he ovat saattaneet aiheuttaa loukkauksen".

Pragnell sanoi "tietävänsä Fifan ryhtyvän välittömästi toimiin muistuttamaan ihmisiä kulttuurisista arkaluontoisista asioista". Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa viittasi tapaukseen lyhyessä lausunnossa.

– Koska tämä on joukkueasia, emme kommentoi mitään.

Fifa aikoo näyttää Australian ja Uuden-Seelannin alkuperäiskansojen lippuja kunnioituksen eleenä MM-kisojen ajan.

Lue myös:

    Uusimmat