Entisajan ryyppy ikuistui jopa studiokuviin

Juopottelua sisältävä sesonkijuhlinta on nykyajan kotkotusta, sillä agraarimaailmassa juhlanaukku nousi huulille lähinnä juhannuksena, sadonkorjuun aikaan eli kekrinä ja jouluna.

Joulun ennustaikoihin liittyi toive humalaansa nuokkuvasta isännästä, sillä sopivasti raskas nuokunta vihjasi seuraavan satokauden pullean viljatähkän liikehdintään.

Nykymallinen juhlajuomien nauttimiseen perustuva vapunvietto on taas tuoretta tuontitavaraa.

Ryypiskelyn kosteaan historiaan voi nyt tutustua Satakunnan Museossa, jossa avautui viime lauantaina Riemun ja rappion ryyppy -näyttely. Vuoden päänäyttely esittelee suomalaisen alkoholihistorian vaiheita kotipolttoineen, kieltolakeineen, raittiusliikkeineen ja ravintolakulttuureineen.

Näyttelyn vanhimmat esineet ovat astioita: haarikoita ja juomalaseja 1700-luvun lopulta.

Erikoisempia historiapoimintoja ovat studiokuvat, joissa miesporukat poseeraavat juomia toisiaan kaadellen tai suoraan viinapullosta huikkaa ottaen. Nykyaikana viinapullo tuntuisi oudolta kuvausrekvisiitalta.

Museolle oma olut

Alkoholin tekemiseen liittyvää taitoa on aina arvostettu. Jo suomalaisen muinaisjumalan Ukon taitoihin kuului nimenomaan oluen paneminen. Ankaran ilmaston takia suomalaisista ei ole tullut viinintekijöitä, mutta pontikan keitto on hallittu moitteettomasti.

Panimotoiminnan historian kuvaaminen innosti niin, että museo päätti teettää näyttelyyn oman oluen.

– Ikioma olut sai aikaan mukavan kohahduksen juuri eräässä museoalan ihmisten tilaisuudessa. Se ei ole ihan tavallista, amanuenssi Johanna Jakomaa naurahtaa.

Panimoravintola Beer Hunter's teki tilaustyönä museolle Riemun ja rappion ryyppy -olutta, jota näyttelyyn tutustuja voi nauttia museon kahvilassa.

-Se on saksalaisella humalalla maustettu vaalea pils, kuvasi oluenpanija Mika Heikkinen.

Ravintolakulttuurin ilmiöistä näyttelyssä kertovat porilaisravintoloissa kiertäneet esiintyjäryhmät, joista 1975 Yyterin Rantasipissä pistäytyi Paita, paita ja peppu -show. Haaleavärisestä käsiohjelmasta tunnistaa Jukka Virtasen, Marjatta Leppäsen ja Matti Kuuslan.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat