Entinen tuhlari Minna tuplasi tulonsa kymmenessä vuodessa ja omistaa nyt useita asuntoja – neuvoo miten vaurastuminen onnistuu keneltä tahansa

Aina rahat lopussa? Entinen tuhlari, nykyinen varallisuusvalmentaja jakaa vinkit säästämiseen 10:55
Katso videolta millaisia vinkkejä nykyinen varallisuusvalmentaja Minna Nikula antaa säästämiseen.

Minna Nikula, 44, eli kymmenen vuotta sitten jatkuvasti yli varojensa. Kun hän sai tuhlailun loppumaan, Nikula kasvatti tulojaan kymmenessä vuodessa niin runsaasti, että nykyään hän omistaa useita asuntoja ja osakkeita yli sadantuhannen euron edestä. Kuulostaa vaikeasti toteutuvalta tavoitteelta, mutta vaurastuminen on Nikulasta loppujen lopuksi helppoa ja mahdollista kenelle vain.

Helppohan hänen on sijoittaa, kun palkka on niin hyvä.

Helppohan hänen on sijoittaa, kun on opiskellut Kauppakorkeassa.

Helppohan hänen on sijoittaa, kun….

Näin voisi helposti ajatella, kun kuulee kuinka sujuvasti Minna Nikulan sijoitukset ovat tehneet naiselle tuottoa.

– Ainakaan ei voi sanoa, että olisin syntynyt kultalusikka suussa, pienituloisen yksinhuoltajaäidin kanssa lapsuutensa elänyt Nikula sanoo.

– Ihmismieli on hyvä keksimään syitä, miksi jotkin asiat eivät olisi meille mahdollisia ja miksi ne ovat muille mahdollisia. Jokaisella on omanlainen tilanteensa ja omat kykynsä. Aina on asioita, joihin ei voi vaikuttaa, mutta suurimpaan osaan pystyy.

Työ tilitoimistossa avasi silmät

Jotta ymmärtää, miten Nikula on päässyt siihen pisteeseen, jossa hän nykyään on, on syytä tietää, mistä hän on tullut. Sillä nimittäin on merkittävästi vaikutusta Nikulan nykyiseen elämäntyyliin.  

Nikula asui lapsuutensa kaupungin vuokra-asunnossa Oulussa. Perheen kanssa ei matkustettu, ei käyty laskettelemassa, ei ollut mökkiä, omistusasuntoa eikä autoa. Oli rankkaa katsoa vierestä, kun koulukaverit saivat uudet Levikset, joista Nikula pystyi vain haaveilemaan.

Nikula päätyi opiskelemaan hänelle täydellisesti sopivaan Kauppakorkeakouluun vähän kuin sattuman kaupalla.

Psykologia kiinnosti, mutta sitä on vaikea päästä opiskelemaan. Nikula kuitenkin pääsi papereilla Helsingin yliopistoon opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä. Samaan aikaan hän haki osa-aikatöitä tilitoimistosta, ja se avasi Nikulalle uuden maailman.

– Kaupalliselle alalle hakeminen ei ollut lukiossa edes käynyt mielessäni. Siinä numeroita pyöritellessä innostuin hirveästi ja hain Kauppakorkeakouluun.

Kauppakorkeassa suuri osa opiskelijoista oli hyvätaustaisia ja Nikula näki, millaista elämä varakkaana on. Valmistuttuaan hän rupesi tekemään kansainvälistä uraa ja palkkakin nousi. Nikula pääsi tuhlauksen makuun ja ajautui huonoon kierteeseen.

Äiti oli yrittänyt Nikulan lapsuudessa neuvoa suunnitelmallista rahankäyttöä, mutta ensimmäisen oman palkan tullessa tilille Nikulalle kävi niin kuin useimmille käy.

– Rahaa tuli yhtäkkiä paljon enemmän, kuin mihin olin tottunut. Aloin käydä ulkona syömässä ja shoppailla. Sain luottokortinkin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tablettiepisodi muutti kaiken

Rahaa kului impulsiivisiin ostoksiin, mutta kaikki kulminoitui Nikulan sanoin "iPad-episodiin". Kun ensimmäinen iPad-tabletti tuli markkinoille, Nikulan oli saatava se.

Tämä tarkoitti tilin tyhjentämistä ja visan vinguttamista. Nikula intoili uudesta ostoksesta hetken aikaa, mutta viikon kuluttua iPad oli jo unohtunut hyllyn päälle pölyyntymään, eikä Nikulasta ikinä tullut tabletin käyttäjää.

– Tilille jäi ostoksen jälkeen vain roposia ja tajusin oman talouteni haavoittuvuuden. Mitä vaan olisi voinut tapahtua, eikä minulla olisi ollut rahaa tilillä. Siitä seurasi paha morkkis, ja se oli sellainen henkinen käännekohta rahankäytössäni.

Kouluttautui varallisuusvalmentajaksi

Niihin aikoihin Nikula törmäsi sattumalta vanhaan opiskelukaveriinsa Terhi Majasalmeen, joka oli alkanut pitää varallisuusvalmennuksia naisille. Nikula osallistui valmennukseen ja innostui niin paljon, että kouluttautui itsekin varallisuusvalmentajaksi.

Nikula alkoi kiinnittämään huomiota menoihinsa: karsi turhat ja sijoitti ylijäävän osuuden. Ensin rahastoihin, mutta pian Nikula alkoi opiskella sijoittamista. Opiskeluaikoina Nikula kävi rahoituksen kurssin, jossa sijoittamista vain sivuttiin.

– Sen aikainen poikaystäväni sijoitti osakkeisiin, mutta minua se ei kiinnostanut silloin yhtään.

Siispä kaikki sijoittamiseen liittyvä oppi on tullut vasta opintojen jälkeen itse opettelemalla. Aluksi Nikula innostui osakesijoittamisesta, sitten kiinnostus siirtyi osinkosijoituksiin, joista hän alkoi saada hyvää tuottoa. Myöhemmin mukaan tulivat asunnot ja yritystoimintaan sijoittaminen.

– Kuprujakin on ollut tiessä. On tullut tehtyä virheitä ja olen hävinnyt matkan varrella rahaa.

Oman talouden personal trainer

Nykyään Nikula on yrittäjä ja työskentelee varallisuusvalmentajana.

Hän vertaa rahan säästämistä laihduttamiseen. Kun laihduttamisessa ideana on se, ettei syö enempää kuin kuluttaa, säästämisessä rahaa saa säästöön, kun ei kuluta rahaa enempää kuin sitä saa.

– Olen oman talouden personal trainer. Valmennettavillani on tavoite ja autan heitä pääsemään tavoitteisiin.

Nikulalle elämän suurimpia arvoja ovat vapaus ja riippumattomuus. Naisen tavoitteena on olla 50-vuotiaana taloudellisesti riippumaton. Ei hän toki siinä vaiheessakaan töitä aio lopettaa.

– Minulle tärkeintä on saada se tunne, että töitä ei ole pakko tehdä.  

Katso yllä olevalta videolta Nikulan vinkit vaurastumiseen ja siihen, miten oman talouden saa kuntoon.

Lue myös:

    Uusimmat