Näin pääset alkuun säästämisessä ja saat lisää tuloja – varallisuusvalmentaja paljastaa suurimman riskin sijoittamisessa

10:55
Katso ylläolevalta videoltta varallisuusvalmentaja jakaa vinkkejä onnistuneeseen säästämiseen ja tulojen kasvattamiseen.

Moni pohtii uuden vuoden alussa, kuinka oman talouden saisi joululahjaostosten ja alennusmyyntien jäljiltä takaisin järjestykseen. Varallisuusvalmentaja Minna Nikula jakaa parhaimmat vinkkinsä säästämisen aloittamiseen ja tulojen lisäämiseen. 

Nikulan mukaan ensimmäinen askel säästämisen aloittamisessa on tarkastella omaa taloustilannettaan.

– Ensin pitää katsoa, millaiset tulot ja menot itsellä on. Mihin rahaa menee? Mitä varallisuutta itsellä on? Entä velkoja?

Hyvin yksinkertaistetusti ajateltuna säästettyä saa siten, että karsii menot tuloja pienemmiksi.Ylijäävä raha laitetaan säästöön.

Jos tulot ovat hyvin pienet, eikä menojen jälkeen ole mitä säästöön laittaa, Nikula neuvoo kysymään itseltään, minkälaista osaamista tarvitaan, jotta voisi saada tuloja. Hän kehottaa kaivelemaan esimerkiksi omia piileviä taitoja, joiden avulla voisi tehdä tiliä. Hän tuo esille esimerkkinä leipomista ja virkkaamista rakastavat ystävänsä.

Vältä riskit opiskelemalla ja suunnittelemalla

Jos haluaa saada säästönsä poikimaan lisätuloja, sijoittaminen on Nikulan mukaan tähän hyvä keino. 

Jos puhutaan säästömääristä, Nikulan mukaan omista kuukausittaisista nettotuloistaan vähintään 10 prosenttia voisi laittaa säästöön ja toisen 10 prosenttia sijoittaa. 

Nikula kehottaa hankkimaan etukäteen perustiedot sijoittamisesta, nimittäin riskejä löytyy. 

– Isoin riski tulee siitä, että laittaa kaikki munat samaan koriin tai sijoittaa yli varojensa, jolloin huonon paikan tullen joutuu myymään sijoituksia tilanteessa, jossa se ei olisi tuottojen kannalta ihanteellisinta. 

Nikulan mukaan kovin huonosti ei voi käydä, jos luo omalle sijoittamiselleen suunnitelman.

– Rahastosijoittaminen on hyvä paikka aloittaa sijoittaminen, jos ei ole aiempaa kokemusta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja