Enteileekö lämmin talvi kylmää kesää ja tuleeko talvea ollenkaan? Näitä Pekka Poudalta kysytään kerta toisensa jälkeen – Sini-koirakaan ei osannut vastata kiperään kysymykseen

6:44
Näitä kysymyksiä Pekka Poudalta kysytään kerta toisensa jälkeen.

Eteläisessä Suomessa tammikuussa on pysytelty pitkälti lämpöasteiden puolella ja lämpötilaero Pohjois-Suomen välillä on tammikuussa ollut jopa useita kymmeniä asteita.

Meteorologi Pekka Pouta vastasi MTV Uutiset Liven lähetyksessä kysymyksiin, joita häneltä kysytään päivä toisensa jälkeen.

1. Tuleeko Etelä-Suomeen ja rannikkoalueelle talvea ollenkaan?

– Ei näytä kauhean hyvältä, Pouta vastaa pidempään miettimättä.

Kuukausiennusteet näyttävät, että lämmintä ilmaa riittää Suomen seudulla helmikuun puolelle asti ja muun muassa Lapissa on keskimääräistä lämpimämpää. Lisäksi vedet ovat lämpimiä.

– Sula meri tekee sen, että lumisade muuttuu helposti sohjoksi Länsi- ja Etelä-Suomessa lämpöisen meren vaikutuksesta.

2. Kuinka harvinaista on, että tammikuu on näin leuto?

Poudan mukaan koko tammikuusta on tulossa laajalti ennätyslämmin. Yleisesti kelit ovat kuitenkin muuttuneet vuosikymmenten saatossa.

– Mutta onko se poikkeuksellista, se on toinen juttu. Ilmasto muuttuu nopeasti kasvihuoneilmiön voimistumisen myötä ja ilmastotilastojen kuvaamat tilanteet esimerkiksi kolmenkymmenen vuoden takaa ovat historiaa.

Pouta pohtii, että jos ilmastonmuutosta ei olisi, säätilastojen aikahaarukan tulisi ennemminkin olla sata vuotta kolmenkymmenen vuoden sijaan.

– Onko tämä poikkeuksellista vai uusi normaali? Se on jo toinen juttu, Pouta sanoo.

3. Voiko lämpimän tammikuun perusteella ennustaa kuluvan vuoden säätä?

Vaikka kuinka toivoisimme, että kesälomakuukaudet olisivat lämpimiä ja kylmät ilmat ajoittuisivat talvikuukausille, pieleen saattaa mennä. Poudan mukaan kelejä ei pysty etukäteen ennustamaan.

– Kylmä voi tulla milloin tahansa. Meillä saattaa olla kylmiä öitä kevään ja kesän aikana, koska kelit tasoittuvat sillä tavalla. Tammikuun kelit eivät enteile ensi kesää.

4. Mistä johtuvat etelän ja pohjoisen lämpötilaerot?

Tammikuussa Etelä- ja Pohjois-Suomen välillä on ollut useiden kymmenien asteiden lämpötilaeroja. Pouta vertaa lämpötilavaihteluita lumensyvyyksiin.

– Lapissa on ollut ennätyspaljon lunta tähän aikaan vuodesta, muun muassa käsivarren alueilla lunta on mitattu yli metrin verran.

Pouta selventää, että lämpötilavaihtelujen taustalla on se, että lämpimän ja kylmän ilmamassan raja sijoittuu keskelle Suomea.

5. Mitä luonto tykkää leudosta talvesta?

Kun toimittaja esittää kysymyksen luonnon selviytymisestä lämpimän talven keskellä, siirtää Pouta siirtää kysymyksen Sini-koiralleen.

– Sanoisiko Sini tähän jotain?

Sini päättää olla kommentoimatta asiaa, mutta Pouta sen sijaan antaa esimerkkejä luonnon kasveista ja puista, jotka ovat selviytyneet talven yli.

– Jossain on ollut kevätkukkia ja silmuja on tullut puihin.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja