MTV:n meteorologin mieleen on jäänyt poikkeuksellinen talvi, joka alkoi maaliskuussa ja kesti viikon – "Siihen tätä talvea voidaan peilata"

Sääkartat näyttävät karun totuuden poikkeuksellisen lämpimästä tammikuusta – voiko kevät tulla ennen talvea? 3:24

Pitkän ajan ennusteet näyttävät siltä, että terminen talvi saattaa jäädä kokonaan tulematta eteläiseen Suomeen. Lähipäivinä Suomeen tulee lämmintä ilmaa Norjasta. 

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas sanoo lauhan sään jatkuvan lähipäivinä. Keskisessä Suomessa lämpö saattaa huomenna tiistaina nousta paikoin jopa 10 plusasteeseen. 

– Ensi yö näyttää mielenkiintoiselta, kun meille tulee Norjan vuoriston yli kuivaa ja lämmintä ilmaa. Siihen liittyy myös voimakkaita tuulia, Mäntykannas sanoi MTV Uutisten Livessä.

Myöhään illalla Perämerellä ja rannikolla myrskyää. Sisämaassa voi tulla kovia puuskia.

– En ihmettelisi, vaikka Pohjanmaalla ja Kainuussa olisi jonkin verran sähköttömiä talouksia huomenaamulla.

Mennäänkö syksystä suoraan kevääseen?

Markus Mäntykannas sanoo, että ennusteiden valossa voi olla jopa mahdollista, että terminen talvi jää kokonaan tulematta eteläiseen Suomeen. Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nollan asteen alapuolelle

– Olen miettinyt tätä paljon viime aikoina. Ennusteet näyttävät jatkuvasti siltä, että suursääkuvio pysyy samanlaisena, mikä viittaa siihen, että terminen talvi ei välttämättä pääsisi alkamaan eteläisessä ja lounaisessa Suomessa.

– Tämä on hankala ja uusi tilanne. Käsittääkseni koskaan aiemmin ei ole käynyt niin, että termistä talvea ei ole päästy määrittelemään.

Talvi 2007–2008 kesti yhden viikon

Mäntykannaksen mukaan talvi 2007-2008 oli hieman samankaltainen.

– Silloin terminen talvi alkoi Kaisaniemessä vasta maaliskuussa ja kesti viikon. Siihen tätä talvea voidaan peilata. 

– Jos terminen talvi jäisi välistä, täytyy käydä laajempi keskustelu määrittelyistä. Että voidaanko silloin sanoa, että siirryttiin suoraan syksystä kevääseen, Mäntykannas pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat