Tammikuun 2020 sää kuvina: Imatralla kukkii orvokki ja Salossa näsiä, Vantaalle ilmestyi leskenlehti – samalla Lapissa metrin nietokset

6:38
MTV Uutiset Live: Näin keväinen sää vaikuttaa Suomen lintuihin.

Leuto tammikuu on saanut luonnon heräämään. 

Lumeton ja leuto tammikuu on saanut luonnon osoittamaan kevään merkkejä etuajassa.

Etelässä on havaittu jo monien kukkien kukkivan ja Birdlifen mukaan pöllöt ovat aloittaneet soidinhuhuilunsa. Mustarastaskin nähtiin pesänrakennuspuuhissa Espoossa.

Lämpimät ilmat ovat saaneet kasvit myös keväisiin tunnelmiin.

Näsiä kukkii tyypillisesti aikaisin keväällä, mutta salolaisen Anneli Kymäläisen pihan pensas aloitti kukintansa jo nyt. 

– Salossa on ollut leutoa. Vaikka välissä tuli vähän lunta ja pakkastakin, kukat ovat edelleen siellä. 

Kevään merkkejä on nähty muuallakin etelässä. Imatralaisen Anne Rautalahden pihalle ilmestyi orvokki jo joulun jälkeen. Hän sanoo olleensa ilahtunut, mutta hämmästynyt.

– Orvokki kukkii etupihalla aurinkoisella paikalla pallotuijan edessä. Se aloitti joulun jälkeen ja välillä pilkotti vähäisen lumen alta, Rautalahti kuvailee yllätystä pihamaalla.

Vaikka eteläinen osa Suomea onkin viettänyt tammikuuta lumettomassa säässä, pohjoisessa lunta on tullut talven mittaan paljon.

Enontekiöllä on tämän päivän mittauksen mukaan 97 senttiä lunta ja Savukoskella 40 metriä pitkä riippusilta romahti lumen painosta Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja