Luonto sekosi lauhasta säästä: Lounaassa tehtiin jo ensimmäiset siitepölyhavainnot – pian auringon lämpö antaa lopullisen kuoliniskun haaveille talvesta Etelä-Suomessa

4:33
Joko kevät kolkuttelee ovella? Pekka Pouta: "Talventulo vaatisi ihmeitä"

Talven puuttuminen näkyy yhä selvemmin luonnossa. Lounais-Suomessa on havaittu jo yksittäisiä kukkivia pähkinäpensaita.

Turun yliopiston siitepölypalvelu Norkkossa kerrotaan, että aurinkoisina ja lämpiminä päivinä kukkivien kasvustojen läheisyydessä ilmassa voi olla pähkinäpensaan siitepölyä.

Pähkinäpensaan kukinta on voimistunut Keski-Euroopassa ja kukinta on alkanut myös Baltiassa ja Etelä-Ruotsissa. Suomeen voi kulkeutua eteläisten ilmavirtausten mukana pähkinäpensaan siitepölyä muualta Euroopasta.

– Allergikkojen kannattaa laittaa jo nappia naamaan, neuvoo MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Lämmintä lännestä

Jokelan mukaan Suomeen on virrannut lännestä jatkuvasti lauhaa ilmaa, mikä on pitänyt etelässä lämpötilat plussalla yötä päivää. Myöskään pitkän aikavälin ennuste ei lupaa talvisempaa säätä, vaan nykyinen tilanne on näillä näkymin jatkumassa.

– Talvea ei ole tulossa etelään. Ensi viikollakin vallitsee varsin lauha ja sateisempi säätyyppi. Pitkin aikavälin ennusteen perusteella usean viikon päähän on luvassa tavallista lämpimämpää.

Myös sulana pysytellyt Itämeri leudontaa lämpötiloja etenkin tuulisella säällä. Aleksi Jokelan mukaan talven tulo etelään muuttuu kevään mittaan jatkuvasti epätodennäköisemmäksi, kun auringon lämpöteho nousee päivien pidentyessä.

– Esimerkiksi maaliskuussa lämpötila nousee päivisin jo lähes pakosti plussalle Auringon tehon vuoksi. Tietenkin öisin voi olla tuolloin koviakin pakkasia, mutta koko vuorokausi ei pysy kylmänä.

– Ei ole tavatonta, ettei maaliskuun alussa tulisi talvisia säitä, mutta jos siihen mennessä ei ole tullut, talven alkaminen on yhä epätodennäköisempää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja