Mainos

Enso ja Stora yhdistyvät

Ruotsin suurin metsäyhtiö Stora ja Suomen valtion pääosin omistama Enso yhdistetään. Uudesta yhtiöstä tulee Euroopan suurin metsäyhtiö.

Ruotsalainen Stora saa 60 prosenttia ja Enso 40 prosenttia syntymässä olevasta metsäyhtiöstä. Näin kertoo Storan toimitusjohtaja Björn Hägglund uutistoimisto Reutersille. Enson pääjohtajasta Jukka Härmälästä tulee uuden yhtiön pääjohtaja ja Hägglundista varapääjohtaja.Suomen hallituksen avainministerit eli hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyi suunnitelman fuusiosta aamupäivällä.

Suomen valtion hallitseman Enson ja ruotsalaisen Wallenbergin suvun yritysryhmään kuuluvan Storan niputtaminen yhteen tekee siitä Euroopan suurimman metsäyhtiön.

Tätä nykyä Euroopan ykkönen on UPM-Kymmene. Se säilyttää ykkösasemansa Euroopassa vain aikakauslehtipaperin tuottajana. Koko maailman vertailussa uudesta yhtiöstä tulee neljänneksi suurin. Maailman suurin metsäyhtiö on amerikkalainen International Paper.

EU:n kilpailuviranomaiset joutuvat tutkimaan Enson ja Storan fuusion. Kilpailukomissaarin puhemies Stefan Rating toteaa, että EU:n on tutkittava kaikki sellaiset fuusiot, joiden myötä syntyy maailmanlaajuinen, liikevaihdoltaan yli 30 miljardin markan suuruinen yhtiö. Enson ja Storan yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna 54 miljardia markkaa. Kilpailuviranomaisten tehtävänä on varmistaa, etteivät fuusioituvat yhtiöt nouse liian määräävään asemaan. EU:n kilpailuviranomaiset pystyvät myös purkamaan fuusion, kuten kävi keskon ja Tukon tapauksessa.

Suomen kilpailuviranomaiset eivät ylijohtaja Matti Purasjoen mukaan ota tällä haavaa mitään kantaa asiaan, koska fuusio kuuluu EU:n toimivaltaan.

Paperiliiton puheenjohtajan Jarmo Lähteenmäen mielestä Enson ja Storan fuusio on suuri pohjoismainen haaste työntekijöiden edunvalvonnalle.

Pääoman keskittyminen edellyttää Lähteenmäen mielestä myös ammattiyhdistysliikkeeltä yhä tiiviimpää yhteistyötä yli rajojen. Paperiliitto tulee Lähteenmäen mukaan pitämään tiivistä yhteyttä Ruotsin Paperiliittoon. Lähteenmäki toteaa, että uudessa metsäjätissä on tärkeää säilyttää Suomen valtion osuus suhteellisesti samana kuin se on Ensossa.

(STT-Reuters/Talousuutiset)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.