Ensitreffit alttarilla -Julian tunnelukot olivat asiantuntijoiden tiedossa: "Teimme varasuunnitelman"

Ensitreffeillä-vodcastissa pariterapeutti Hanna Myllymaa kertoo toimittaja Katri Utulalle, miten jokaisen henkilökohtaisia tunnelukkoja pitäisi käsitellä parisuhteissa.

Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Hanna Myllymaa kertoo MTV:n uutuusvodcastissa, miten parien tunnelukkoja käsitellään niiden aktivoituessa. Viime viikkoina on nähty, miten ikävä tilanne Julialla ja Waltterilla on, koska Julia kertoo tunnelukkojensa estävän läheisyyden ja suhteen etenemisen.

Pariterapeutti ja  Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Hanna Myllymaa ja MTV Uutisten toimittaja Katri Utula puhuvat Ensitreffeillä-vodcastissa tunnelukkojen aktivoitumisesta parisuhteissa.

Utula ottaa jaksossa esimerkiksi Ensitreffit-pari Julian ja Waltterin, joiden suhteen etenemisen Julian tunnelukot ovat estäneet käytännössä kokonaan.

Myllymaa kertoo, että asiantuntijoilla on etukäteen tarkasti tiedossa kunkin ohjelmaan osallistujan tunnelukot.

Olen teettänyt kaikilla tunnelukkotestit ja käynyt tuloksia heidän kanssaan läpi, sillä omat tunnelukot on hyvä tiedostaa. Nehän eivät välttämättä aktivoidu ollenkaan. Tärkeintä on olla itsensä kanssa tietoinen näistä, Myllymaa sanoo ja jatkaa.

Olemme etukäteen tehneet osallistujien kanssa myös varasuunnitelman, että jos joku tunnelukoista aktivoituu, niin mitä henkilö voi silloin itse tehdä ja miten asiantuntijat voivat olla apuna. Sitten voimme mennä siihen suunnitelmaan, josta etukäteen puhuimme.

Yksi yleisimpiä tunnelukkoja on hylkäämisen pelko, jossa näkyy pärjäävyyden teema ja luottamuspula muita kohtaan.

Sellainen henkilö hylkää mieluummin ensin itse, ennen kuin tulee itse hylätyksi, Myllymaa sanoo.

Ensitreffit-Waltteri kertoo tiistain jaksossa, että hänellä on ennestään parisuhdetrauma, jossa hän koki riittämättömyyttä ja sitä, ettei hän kelpaa toiselle. Julian käytös aktivoi jaksossa Waltterin vanhoja tunnelukkoja.

Pahin loukkaus meidän itsetunnolle on se, että meitä torjutaan. Että toinen ei halua olla mun kanssa tai mun lähellä, Myllymaa kertoo vodcastissa. 

– Sen, jolla ei ole vielä niin kovaa liekkiä, täytyy varmistaa, että toisella on turvallinen olo. Jos toinen laittaa itsensä likoon ja toinen vähän jarruttelee, niin se on kova paikka paitsi itsetunnolle, myös sille, tuleeko tästä mitään. Toisen täytyy nähdä, että toinen kuitenkin yrittää.

Myllymaa sanoo, että tunnelukoista on hyvä keskustella kumppanin kanssa jossain määrin, mutta varoittaa, että liiallinen keskustelu näin raskaista teemoista voi myös viedä parisuhteesta tietyn ilon ja kepeyden, joka olisi tärkeää varsinkin suhteen alkuvaiheessa.

Moni hyvä parisuhde on puhumalla pilattu.

Tunnelukot eivät johdu kumppanista

Myllymaa sanoo, että moni tunnistaa tunnelukkojaan nykyään paremmin. Ne ovat syntyneet usein edellisissä parisuhteissa ja etenkin lapsuudessa.

Tunnelukot aktivoituvat usein parisuhteissa, kun siellä on se kiintymyssuhde. Kohtaamme itsessämme sellaisia tunteita, joita emme osanneet edes aavistaa. Alitajuntaisesti lähdemme reagoimaan tilanteeseen jopa sellaisella tavalla, joka saattaa itseäkin häiritä. Ihmettelemme, miksi emme kykene, miksi emme pysty?

Tärkeintä olisi tunnistaa se, että tunnelukko ei johdu toisesta henkilöstä, vaan omista aiemmista kokemuksista.

Olisi hyvä tunnistaa, että tämä ei johdu siitä kumppanista, vaan tämä on joku aiempi kokemus, joka aktivoituu, kun toinen käyttäytyy jollakin tavalla, Myllymaa sanoo.

Enskari-pareilla varsinkin ei saisi olla kauheasti kiirettä, jos huomaa, että itsessä aktivoituu tunnelukko. Sitä olisi hyvä avata toiselle, että käy tällaista prosessia läpi. Se on hyvin henkilökohtainen prosessi, Myllymaa sanoo ja suositteleekin niiden avaamiseen ammattiapua.

Miten tunnelukot voivat pilata hyvänkin suhteen? Entä miten kumppani voi tukea toista tunnelukkojen kanssa? 


Katso Ensitreffeillä-vodcast yllä olevalta videolta tai MTV Katsomosta. Uusi jakso julkaistaan tiistaisin kello 7.00.

Lue myös:

    Uusimmat