"Suurin tappaja" olisi tärkeä tunnistaa ajoissa: "Oireet tulevat vasta, kun syöpä on ehtinyt leviämään"

Maailman yleisin ja tappavin syöpä olisi tärkeä tunnistaa ajoissa.

Keuhkosyöpä on maailmanlaajuisesti eniten kuolemia aiheuttava syöpäsairaus. Keuhkosyövän tappavuus selittyy sillä, että se havaitaan usein liian myöhään. Suomen Syöpärekisterin mukaan keuhkosyöpään kuolee 2 500 ihmistä vuodessa. Sairastuneista vain viidennes on elossa viiden vuoden jälkeen.

Keuhkosyövän varhaisen tunnistamisen tärkeydestä puhuttiin SuomiAreenan Aika on elämää, aika on rahaa: Keuhkosyövän varhainen toteaminen -paneelikeskustelussa.

– Verrattuna vaikka rintayöpään tai eturauhassyöpään, niin keuhkosyövistä reippaasti yli puolet todetaan niin myöhään, että ei voida leikata, kun esimerkiksi rintasyövistä 95 prosenttia (näin hihalukuna) pystytään aina leikkaamaan, kertoi syöpätautien erikoislääkäri Petri Bono kutsuen keuhkosyöpää "suurimmaksi tappajaksi".

Miten keuhkosyövän hoidossa päästäisiin hyviin hoitotuloksiin? Miten sairaus pystyttäisiin tunnistamaan aiemmin? Katso koko keskustelu MTV Katsomosta! 

Keskustelemassa syöpätautien erikoislääkäri Petri Bono, keuhkosairauksien erikoislääkäri, Filhan pääsihteeri ja Turun yliopiston keuhkosairauksien professori Tuula Vasankari, kokoomuksen kansanedustaja, terveydenhuollon maisteri Sari Sarkomaa sekä Olli-Pekka Piira, sisätautien ja sydäntautien erikoislääkäri sekä lääketieteen tohtori.

Seulonta tärkeää

Useat Euroopan maat ovat jo aloittaneet kansallisen seulonnan keuhkosyöville tai sitoutuneet pilotteihin. Keuhkosairauksien erikoislääkäri, Filhan pääsihteeri ja Turun yliopiston keuhkosairauksien professori Tuula Vasankari on ollut mukana käynnistämässä keuhkosyövän seulonnan pilottiprojektia Suomessa. Miksi seulonnat ovat niin tärkeitä? 

– Seulonta on sitä varten tärkeää, että mitä varhemmin se keuhkosyöpä löydetään, sen parempi tilanne. Ja sellainen valitettava pointti, että meidän keuhkot eivät tunne kipua ja oireet tulevat vasta sitten, kun syöpä on ehtinyt leviämään eli siksikin on tärkeää, mitä varhemmin löydetään, Vasankari sanoo.

Millaisia oireita keuhkosyöpä aiheuttaa? 

Millaisia oireita keuhkosyöpä aiheuttaa? 1:46
Dosentti, syöpätautien erikoislääkäri Petri Bono kertoi SuomiAreenan paneelikeskustelussa, minkälainen tauti keuhkosyöpä on ja miksi sen varhainen toteaminen on tärkeää.

Miten keuhkosyövän hoidossa päästäisiin hyviin hoitotuloksiin? Miten sairaus pystyttäisiin tunnistamaan aiemmin? Katso koko keskustelu MTV Katsomosta! 

Lue myös:

    Uusimmat