Ensimmäiset tupotavoitteet julki

SAK:laiset Metalliliitto ja Rakennusliitto tavoittelevat alkavalla liittokierroksella kustannusvaikutuksiltaan neljän prosentin sopimusratkaisuja. Molemmat hakevat yksivuotisia sopimuksia. Metalliliitto ja Rakennusliitto luovuttivat kierroksen ensimmäisinä liittoina palkkatavoitteensa työnantajalle tänään. Liitot kuulunevat näillä näkymin kierroksen ensimmäisten sopimusten tekijöihin ja ovat keskeisellä sijalla rakenteilla olevassa laajemmassa neuvotteluryppäässä.

Tupo-tavoite

Sekä Metallin liittotoimikunta että Rakennusliiton liittohallitus päättivät tavoitteista yksimielisesti. Metalliteollisuuden keskusliitto ilmoitti heti tuoreeltaan, että tämmöinen kustannusten nousu "ei ole mahdollista Emu-oloissa". Metalliliiton puheenjohtajan Per-Erik Lundhin (sd.) ja Rakennusliiton puheenjohtajan Pekka Hynösen (vas.) yhdessä pohjustama esitys on mitoitettu työllisyyden, inflaation ja työn tuottavuuden kasvun mukaan. Tavoitteena on reaaliansioiden kasvun turvaava ratkaisu. Kustannusvaikutuksen toivotaan jättävän siis vielä tilaa hallituksen veroratkaisuille, vaikka liikkumavara jääkin melko pieneksi. Hynönen kuvaa linjaa maltilliseksi ja vastuulliseksi. Hänen mukaansa tavoitteiden yhteisellä viilauksella tehdään nyt työmarkkinahistoriaa.
-Tämä on aika pitkälle menevään yhteistyöhön perustuva uusi malli. Aiemmin liitot ovat yksikseen neuvotelleet liittokierroksella.

Metalli: rypäs riittäisi määrittelemään linjan

Keskusteluihin yleistä palkankorotuslinjaa ohjaavasta ryppäästä ja sopimusten kustannusvaikutusten tasosta ovat osallistuneet myös SAK:laiset Puuliitto ja Viestintäalan ammattiliitto, STTK:laiset Teknisten liitto ja Suomen teollisuustoimihenkilöiden liitto sekä akavalainen Insinööriliitto. Niiltä odotetaan kantoja lähiaikoina. Metalliliiton neuvottelupäällikön Jorma Löhmanin (sd.) mukaan joukkio riittäisi ns. yleisen linjan muodostamiseen. Ryppään tavoitteiden ylittämiseksi olisi jo "pelattava voimankäytön kanssa".

-En oikein jaksa uskoa, että jos syntyy reilusti yli puolta teollisuuden palkansaajista edustava rypäs, niin valtakunnansovittelijan toimistosta uhkavaatimuksia jättämällä kovin sen yli annettaisi. Tavoitteena on siis yksivuotinen sopimus, kun isommista palkankorotustarpeista puhuneet liitot ovat kannattaneet pitempiä sopimuksia. Löhman muistuttaa, että tämä tarjoaa Metalliliitolle mahdollisuuden tarkastella tilannetta uudelleen vuoden kuluttua, jos palkankorotuslinja karkaa nyt esitetystä. Tulopoliittisen selvitystoimikunnan tuoreessa raportissa suositellaan pysyttäytymään työvoimakustannusten nousussa muiden Emu-maiden tasolla. Mm. EU:n ja OECD:n laskemien perusteella työvoimakustannukset nousevat euro-maissa ensi vuonna noin 2,3-2,6 prosenttia. Suomessa kustannukset kasvavat Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton mukaan ilman sopimuskorotuksia palkkaperimän ja liukumien voimin noin 0,8 prosenttia.

Metallilla markkakorotukset ja työajan lyhennys

Metalliliiton esitys sisältää markkamääräisen yleiskorotuksen ja työajan lyhentämisen niin, että helatorstain jälkeinen lauantai tulisi vapaapäiväksi. Sopimustavoitteisiin kuuluu lisäksi työkohtaisten tuntipalkkojen korottaminen yleiskorotusta enemmän, vuorotyölisien korotus sekä luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen aseman parantaminen. Metalli pyrkii edelleen saamaan uudet sopimukset jo ennen nykysopimusten umpeutumista tammikuun puolivälissä. Rakennusliiton liittohallitus jätti tes-neuvottelukuntien tehtäväksi viilata esitykset sopimusalakohtaisesti nyt päätetyltä pohjalta. Liitolla on yhteensä 11 mm. palkka- ja kustannusrakenteeltaan erilaista tes-alaa. Suurimman sopimusalan talonrakennuksen neuvottelut pyörähtävät käyntiin ensi torstaina.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat