Ensimmäinen Xbox julkaistiin tasan 20 vuotta sitten – tiesitkö näitä faktoja Microsoftin ensimmäisestä konsolista?

Tältä näyttää marraskuussa myyntiin tuleva Xbox Series X 0:27
Tältä näyttää uusin Xbox-konsoli, Xbox Series X.

Ensimmäinen Xbox-konsoli julkaistiin tasan 20 vuotta sitten.

Marraskuun 15. päivänä vuonna 2001 julkaistiin Microsoftin ensimmäinen pelikonsoli: Xbox . Euroopassa konsoli tosin julkaistiin vasta vuoden 2002 maaliskuussa.

Microsoft hyppäsi pelimarkkinoille altavastaajana. PlayStation 2 -konsoli oli juuri julkaistu ja Nintendokin oli julkaisemassa GameCubeansa tulevana keväänä. Xboxin lanseeraaminen ei onnistunutkaan täysin ongelmitta: Konsolilla oli tapana mystisesti "kaatua" esittelytilaisuuksissa.

Viisi faktaa, joita et tiennyt ensimmäisestä Xbox-konsolista

1. Tähtinäyttelijä oli mukana julkistamassa konsolia

Pelikonsolin julkistivat Microsoftin perustaja ja pitkäaikainen johtaja Bill Gates sekä näyttelijä Dwayne "The Rock" Johnsson.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

2. Konsolin piti alunperin olla X:n muotoinen

Näyttävä muoto kuitenkin kuopattiin, sillä insinöörien mielestä siihen olisi ollut mahdotonta saada itse laitteistoa sisälle. Tänä päivänä se ei ehkä olisi niin mahdottomuus, mutta 20 vuotta sitten oli ehkäpä parempi pitäytyä yksinkertaisemmassa mallissa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

3. Bill Gates leikitteli ajatuksella ostaa Nintendo

Gates luotti Microsoftin osaamiseen ohjelmiston puolesta, mutta ajatteli, että itse laitteiston valmistaminen sujuisi paremmin yritykseltä, jolla on jo kokemusta asiasta.

Neuvottelut Segan kanssa kaatuivat siihen, että Sega olisi halunnut SegaNetin olevan osa Xboxia, kun taas Nintendo totesi yksiselitteisesti ei. Kieltäytymisen takia Gates leikitteli ajatuksella yksinkertaisesti ostaa Nintendo 25 miljardilla dollarilla.

4. Konsolin vihreä korostusväri selittyy toimistotarvikkeiden varastelulla

Aluksi Xboxin suunnittelija Horace Luke selitti, että vihreä väri jäljittelee sähkövirtaa, mutta hänen tiiminsä kertoi toista tarinaa.

Vihreä valittiin kuulemma sen takia, että se oli ainoa jäljellä oleva väritussi, mikä Luken toimistosta löytyi. Ilmeisesti työtoverit olivat varastaneet muut värit.

5. Valmistajia epäiltiin sabotaasista

Kaikki pelialan yrittäjät eivät olleet suinkaan innoissaan Microsoftin hyppäämisestä myös konsolikentälle ja moni toivoi, ettei Xbox menestyisi.

Konsolin julkaisun jälkeen eri puolilta maailmaa alkoi tulla ilmoituksia, että laitteen levynlukija naarmutti levyjä. Moni Xboxin insinööreistä epäili muiden maiden valmistajien harjoittaneen suoranaista sabotaasia konsolin kokoamisessa.

Insinööri Seamus Blackley esimerkiksi totesi, että kyseisen virheen mahdollisuuden piti olla niin pieni, että hän oli varma valmistajien olleen ongelman takana.

Lähteet: The Gamer, Xbox


Lue myös:

    Uusimmat