Ensimmäinen nauhoitus Marsista paljasti, että äänellä on siellä kaksi nopeutta – puhettakin voisi olla vaikea ymmärtää

Ensimmäiset Marsin pinnalta tehdyt ääninauhoitukset paljastavat, että toisin kuin Maassa, äänellä on Marsissa kaksi eri nopeutta. Tutkijoiden mukaan tämä merkitsisi sitä, että ihminen kuulisi ääniä oudolla viiveellä ja keskustelu jo muutamien metrien välimatkalta olisi hankalaa.

Yhdysvaltain avaruushallintovirasto Nasan Perseverance-luotaimen mukana olleen mikrofonin paljastamista tiedoista kerrottiin Nature-tiedelehden julkistamassa tutkimuksessa perjantaina.

Nauhoitusta kertyi kaikkiaan viisi tuntia, ja se osoitti, että Mars on hyvin hiljainen planeetta. Satunnaisten tuulenpuuskien lisäksi mikrofoni onnistui tallentamaan luotaimen mukana matkanneen Ingenuity-pienoishelikopterin lentoääntä sekä kalahduksia, jotka olivat seurausta Perseverance-luotaimen lasersäteen osumisesta kiviin.

Ohut ilmakehä ja sen koostumus vääristäisi orkesterin soinnin

Mittaukset vahvistivat aluksi aiemman oletuksen, että äänennopeus Marsissa on huomattavasti hitaampi, 240 metriä sekunnissa, verrattuna Maan 340 metriin sekunnissa. Tämä johtuu siitä, että Marsin ilmakehä on lähes kokonaan hiilidioksidia. Ilmakehä on myös sata kertaa Maan ilmakehää ohuempi, mikä vaimentaa kaikkia ääniä.

Tutkijat kuitenkin hämmästyivät, kun laserin aiheuttaman äänen nopeudeksi mitattiinkin nopeampi 250 metriä sekunnissa. Kävi ilmi, että korkeammat äänet matkaavat Marsin ilmakehässä nopeammin kuin pienoiskopterin roottorin aiheuttama matala ääni.

Tutkimuksen pääkirjoittajan Sylvestre Mauricen mukaan tämä merkitsisi sitä, että esimerkiksi orkesterin kuunteleminen hieman etäämmältä kuulostaisi oudolta, koska korkeat ja matalat musiikin äänet saavuttaisivat kuulijan eri aikaan.

Juttua korjattu 4.4.2022 kello 11.27:  Ilmakehän ohuus Marsissa ei vaikuta äänen nopeuteen mutta kylläkin sen voimakkuuteen. Jutussa mainittiin virheellisesti, että myös ohut ilmakehä vaikuttaisi äänen hitaampaan nopeuteen Marsissa. Todellisuudessa paine ei vaikuta ainakaan ihanneolosuhteissa äänen nopeuteen kaasussa vaan sen voimakkuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat