Ääni käyttäytyy Marsissa oudosti

Luotaimen tekemä tallenne julki: Marsin pinnalla humisee aavemainen ääni 1:40
Luotaimen tekemä tallenne julki: Marsin pinnalla humisee aavemainen ääni (8.12.2018)

Tuoreen tutkimuksen mukaan äänen nopeus vaihtelee Marsin pinnalla merkittävästi sijainnin ja lämpötilan mukaan.

Tutkimustulokset saattavat auttaa tutkijoita ymmärtämään paremmin Mars-mönkijöiden taltioimia ääniä, kirjoittaa Live Science

Äänitallenteet ovat osoittaneet jo aiemmin, että ääni käyttäytyy omituisesti Marsissa. Esimerkiksi alle 240 hertsin matalat äänet kulkevat punaisella planeetalla noin kymmenen metriä sekunnissa hitaammin kuin korkeammat äänet. Tämä johtuu siitä, että Marsin kaasukehän hiilidioksidimolekyylit imevät matalan äänen etenemiseltä energiaa.

Ranskalais-yhdysvaltalainen tutkijaryhmä huomasi tutkimuksessaan, että esimerkiksi Marsissa oleva pöly ei kuitenkaan näytä vaikuttavan äänen etenemiseen, kuten ei meillä Maassakaan. Maasta poiketen Marsissa äänen nopeus ja sen vaimeneminen kytkeytyvät vahvasti juuri hiilidioksiditasoihin ja lämpötilaan. 240 hertsiä korkeammat taajuudet etenevät sitä vikkelämpää, mitä lämpimämmästä paikasta on kyse.

Suurin ero äänen käyttäytymisestä Maahan verrattuna johtuu Marsin jyrkistä lämpötilavaihteluista. Äänen kantavuus on kuumana ajankohtana perti kolme kertaa heikompi verrattuna viileämpiin hetkiin.
Tutkijoiden mukaan tulokset auttavat heitä ennakoimaan äänen nopeutta ja vaimentumista Marsissa ympäri vuoden millä tahansa paikalla ja eri lämpötiloissa. 

Mallinnuksen avulla tutkijat kykenevät myös paremmin ymmärtämään, miltä ääntä tuottavat ilmiöt todellisuudessa kuulostavat Marsissa. Tutkimus on julkaistu JGR: Planets -julkaisussa.

Ja loppuun vinkki Marsiin matkaa suunnitteleville: Jos Marsissa haluaa kuulla ääntä mahdollisimman samalla tavalla kuin Maassa, niin kannattaa kavuta aamutuimaan (Marsin aikaa) vuorten päälle. Muualla korkeat äänet kuuluvat ennen matalia ääniä ja etäisemmät äänet vaimenevat kokonaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat