Ensimmäinen Idols synnytti kohun

Vihattu, rakastettu ja kohuttu Idols valloitti Suomen syksyllä 2003. Idols avasi uuden väylän musiikkimaailmaan ja auttoi tähtiä tekemään haaveet todeksi – trukkikuskista tuli euroviisuedustaja ja kaupan kassa nousi pikkutyttöjen päiväunelmaksi.

Suuri kykyjenetsintäkiertue käynnistyi Helsingistä, jonne rynnisti yli 400 Suomen ensimmäiseksi Idoliksi pyrkijää. Helsingin koelauluista alkoi esimerkiksi Jani Wickholmin taipale Idolsissa.

Myöhemmin syksyllä Idols-etsintöjä jatkettiin Turussa ja Tampereella. Molemmat koelaulutilaisuudet keräsivät niin ikään satoja osallistujia.

Tampereelta mukaan pääsi Hanna Pakarinen, jonka Idols-menestys ei paljon esittelyjä kaipaa. Hän antoi ensimmäiset ääninäytteensä Bryan Adamsin Heavenin muodossa ja lumosi tuomariston. Asko Kallonen ei voinut muuta kuin pää kallellaan kuunnella nuoren naisen rouheaa soundia.

Tuomareiden asenteesta kohu

Kaikki eivät saaneet yhtä varauksetonta ihailua osakseen. Idols kohahdutti ja tyrmistytti heti ensi metreillä. Tuomarit Hannu Korkeamäki, Jone Nikula, Asko Kallonen ja Nanna "sä puhkesit kukkaan" Mikkonen antoivat kilpailijoille ankaraa palautetta – ja saivat sitä vähintään samalla mitalla takaisin.

Lehdistö revitteli pitkin syksyä useita otsikoita siitä, että tuomarit parjaavat laulutaidottomat maanrakoon ja murskaavat nuorten unelmat. Sormen heristelyyn osallistuivat niin psykologit kuin mediatutkijatkin – meneekö Idols liian pitkälle? Onko ilkeily viihdettä?

Teatteriviikonlopun seulonta

– Jatkoon! Ehdoton ei! Kyllä mun mielestä jatkoon. Selvä, tervetuloa Savoyhin!

Yli tuhannesta pyrkijästä vain 75 sai jatkoa unelmalle ja pääsyn teatteriviikonlopun välikarsintoihin. Helsingin Savoy-teatterissa tähtiainesta seulottiin, ja tiukan karsinnan päätteeksi joukkio kutistui 35:een.

Yksi heistä oli rovaniemeläinen Antti Tuisku, komea poppari, joka nousi Siwan kassalta pikkutyttöjen idoliksi. Hän oli Savoyssa mukana treeniryhmässä, johon kuului myös Christian Forss. He tulkitsivat yhdessä Samuli Edelmanin biisin Ihana ilta. Molemmat pääsivät jatkoon, aina finaaliin saakka.

Kansa sai valita

Teatteriviikonlopun jälkeen parjattu tuomaristo siirtyi sivuun ja luovutti tehtävänsä kotikatsomoille. Semifinaalivaiheessa puhelinäänestyksen linjat kävivät kuumina kansan valitessa finalisteja.

Keravalainen trukkikuski Jani Wickholm selviytyi ensimmäisenä pienryhmistä Idols-finaaliin saaden 56% äänistä. Kilpailukappaleena oli The Beatlesin herkkä kappale Long and Winding Road. Tulkinta upposi kuulijoihin ja tuomari Hannu Korkeamäki herkistyi kyyneliin asti!

Hanna Pakarinen keräsi hurjan äänisaaliin (80%). Myös Antti Tuiskun popcharmi puri kansaan – Backstreet Boysin Drowning toi rovaniemeläiselle 70 % äänipotin.

Tuulet puhaltaa

Pienryhmä-äänestysten ja tuomariston valintojen pohjalta finaalikokoonpano vahvistui. Mukana oli seitsikko Jani Wickholm, Hanna Pakarinen, Antti Tuisku, Christian Forss, Anniina Karjalainen, Sonja Nurmela ja Victoria Shuudifonya.

Seitsemän kopla asui ja vietti aikaa tiiviisti yhdessä. He levyttivät menestyssinkun Tuulet puhaltaa, joka julkaistiin albumilla Idols 2004. Levy myi kultaa parissa päivässä ja sinkku keikkui radiossa soitetuimpien listoilla viikkotolkulla.

Finalistit eivät päässeet kuitenkaan tuudittautumaan yhteiselämän ihanuuteen, sillä pelin henki oli se, että vain yksi voi voittaa. Ensimmäisessä finaalissa kyyneleet virtasivat, kun kotimatkalle lähetettiin Sonja Nurmela sekä Anniina Karjalainen.

Pikkutakin hihat kääräistiin

Toisessa finaalissa jäljellä oli enää viisi, ja Helsingin Messukeskuksessa päästiin todistamaan, kuinka popparit muuntautuivat kasaristaroiksi. Kukaan ei voi unohtaa Antti Tuiskun käsivarteen asti kääräistyjä pikkutakin hihoja ja miehen antaumuksellista tulkintaa biisistä I Just Died in Your Arms Tonight. 80-luvun tunnelmissa hyvästit joutui jättämään Victoria Shuudifonya.

Tapaninpäivänä käydyssä kolmannessa finaalissa teemana olivat elokuvat ja musikaalit. Kemiöläinen poppari Christian Forss lauloi kappaleet Can You Feel the Love Tonight musikaalista Leijonakuningas sekä Ronan Keatingin herkän kappaleen When You Say Nothing at All.

Forss tipahti sekä omaksi että tuomareiden yllätykseksi, sillä he olivat veikanneet lähtijäksi Jani Wickholmia tai Antti Tuiskua. Tuiskun laulutaidoista annettiin rankkaa kritiikkiä, mutta fanit pitivät hänet jatkossa.

Kolme kovinta

Vuosi vaihtui ja toiseksi viimeinen Idols-finaali oli enää kolmen kovimman kisa. Ainoana naisensa Idolin tittelistä kisasi laulava trukkikuski Hanna Pakarinen. Koska teemana olivat suomihitit, Hanna esitti Pepe Wilbergin Aamun, joka oli hänen ensimmäinen suomenkielinen kappaleensa koko kisan aikana. Rohkeasti hän valitsi toiseksi kappaleekseen HIMin kappaleen Join Me ja lauloi itsensä komeasti viimeiseen finaaliin.

Messukeskuksen sankat Antti Tuiskun fanijoukot joutuivat pettymään, kun mies tippui kisasta aivan kalkkiviivoilla. Hän lauloi Hectorin kappaleen Lumi teki enkelin eteiseen ja Killerin All I Want, mutta yleisöäänet eivät riittäneet siivittämään Anttia finaaliin.

1,5 miljoonaa katsojaa, 713 000 ääntä

Kotikatsomoissa ja Helsingin Messukeskuksessa Idols huuma huipentui 9. tammikuuta järjestettyyn viimeiseen finaaliin. Idols-myllerryksen läpi finaaliin selvisivät Hanna Pakarinen ja Jani Wickholm. Molemmat esittivät kolme biisiä: yhden omavalintaisen, yhden tuomariston valitseman sekä finalisteille mittatilaustyönä tehdyn biisin Tulin voittamaan.

Hannan oma kappale oli Tina Turnerin hitti Simply the Best. Toisena oli Banglesin Eternal Flame. Janin finaalisettiin kuuluivat Take Thatin Back for Good sekä Beatlesin With a Little Help From My Friend.

Jännitys oli käsin kosketeltavaa, kun Ellen Jokikunnas ja Heikki Paasonen seisoivat finalistit välissään ja tuloskortit kädessään lavalla.

– Hyvät naiset ja herrat. Suomen ensimmäinen Idols-voittaja on…

Suomen ensimmäiseksi Idols-voittajaksi selvisi Hanna. Messukeskus oli revetä liitoksistaan ja voittajan polvet pettivät. Ääniä annettiin huikeat 713 000, joista Hanna sai 60 %. Ohjelmaa seurasi MTV3-kanavalla 1,5 miljoonaa katsojaa ja tuloslähetyksellä oli 1,6 miljoonaa katsojaa.

Suomen ensimmäisen Idolsin finalistikolmikon huikea menestys levyttävinä ja keikkailevina artisteina on osoitus siitä, että Idolsin kautta voi avautua monenlaisia mahdollisuuksia musiikin maailmassa.

Teksti: Laura Kokko

Palaa ensimmäisen Idolsin muistoihin Kuvaboxissa!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja