Ensihoitolääkärit huolissaan kopteritoiminnan kohtalosta

Oulun yliopistollisen sairaalan ensihoitolääkäreiden mukaan lääkärijohteinen ensihoito on Pohjois-Suomessa täysin lääkäri- ja pelastushelikopteritoiminnan varassa.

Ensihoitolääkärit ovat huolissaan lääkäri- ja pelastushelikopteritoiminnan mahdollisesta loppumisesta.

Oulun yliopistollisen sairaalan ja pelastushelikopteri Sepen ensihoitolääkäreiden mielestä lääkärijohtoinen ensihoito Pohjois-Suomessa loppuu, jos kopteritoiminnan rahoitus katkeaa.

Ensihoitolääkäreiden mukaan vaikeasti sairaat, tehohoitoa vaativat potilaat kuljetetaan yleensä helikopterilla tai ambulanssilla yliopistollisiin sairaaloihin hoitoa saamaan. Näiden potilaiden hoito vaatii heidän mukaansa useimmiten ensihoitoon ja tehohoitoon perehtyneen lääkärin kuljetuksen ajaksi.

Ensihoitolääkäri on heidän mukaansa myös sairaankuljetuksen tavoitettavissa ympärivuorokautisesti. Hän muun muassa neuvoo puhelimitse potilaan ensihoitotilanteessa.

- Lääkärijohtoisen ensihoidon loppuessa sydänpotilaiden alkuhoito, muun muassa sydäninfarktien liuotushoito, tulee kärsimään. Sama koskee myös vaikeasti vammautuneiden alkuhoitoa, ennustavat ensihoitolääkärit tänään lähettämässään tiedotteessa.

Lääkäri- ja pelastushelikopterikuljetusten toiminta on katkolla heinäkuun 1. päivästä alkaen. Kopterit voivat tuosta lähtien saada rahoitusta Raha-automaattiyhdistyksen varoista vain, jos sairaanhoitopiirit vastaavat helikoptereiden lääkinnällisen toiminnan kustannuksista eli terveydenhuollon henkilöstön palkoista, lääkkeistä ja laitteista. Tähän ei järin halukkuutta ole löytynyt.

Ensilääkäreiden mukaan lääkärijohtoista ensihoitoa on pyöritetty tähän saakka tukiyhdistysten voimin. Ne ovat keränneet kansalaisilta varoja toiminnan ylläpitämiseen.

- On käsittämätöntä, että hengenvaarallisten tilanteiden hoitoon ei ole saatu lääkärijohtoista ensihoitoa muutoin kuin kansalaisten vapaaehtoisen avustuksen tukemana, he päivittelevät.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat