Ensiapukouluttaja tyrmää yleisen harhaluulon defibrillaattorista: "Et voi tehdä virhettä"

Defibrillaattorin käyttö on helppoa, sanoo kouluttaja 4:18
Ensiapukouluttaja kertoo, miksi tarvitaan sekä defibrillaattoria että "maallikkoelvytystaitoja".

Ensiapukouluttaja kertoo, miten toimii defibrillaattori eli sydäniskuri. Hän painottaa, että laitteen käyttö ei edellytä alan koulutusta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Ensiapukouluttaja Taija Martikainen Suomen Ensiapukoulutus Oy:stä vieraili MTV Uutiset Livessä kertomassa elvyttämisestä. Suomalaisten elvyttämistaitojen lisäksi käsiteltiin paineluelvytystä ja sydäniskurin eli defibrillaattorin käyttöä.

Martikainen kertoo, että kuka vain voi ostaa defibrillaattorin. Hän vinkkaa, että puhelimeen ladattavan ja muutenkin hyödyllisen 112 Suomi -sovelluksen kautta voi myös löytää defibrillaattoreiden sijaintitietoja. 

Paineluelvytys ei yksin riitä

Martikainen kertoo, että suositeltu tapa nykypäivänä on paineluelvytys. Paineluelvytyksen tarkoitus on mekaanisesti kierrättää verta ihmisen elimistössä, jotta aivot saavat happea. 

Paineluelvytyksen lisäksi elintärkeäksi avuksi saatetaan tarvita sydäniskuria eli defibrillaattoria. Ensiapukouluttaja kuvaa sitä laitteeksi, jolla voi pelastaa ihmisen hengen.

Martikainen avasi laitteen toimintamekanismia. Defibrillaattorilla isketään sydämeen sähköä. Hän sanoo, että laite ei käynnistä sydäntä vaan poistaa sieltä haitallisen värinätilan.

– Laite iskee sähköiskun sekaisin olevaan sydämeen, jolloin sydän "säikähtää" sähköiskua ja vääränlainen värinä poistuu, Martikainen kuvaili.

Kun värinätila on loppunut, sydän havahtuu ja lähtee spontaanisti käyntiin. Defibrillaattori tunnistaa itse sydämen värinätilan. Jotta laite käynnistyisi, pitää sydämessä olla kammiovärinää. Se ei suostu iskemään muuhun kuin kammiovärinätilaan.

– Eli mitään virheen mahdollisuutta laitteen käytössä ei ole, Martikainen toteaa.

Alla olevalla videolla Martikainen näyttää, mitä osia defibrillaattorissa on ja miten sitä käytetään. Juttu jatkuu videon alla.

Miten defibrillaattoria käytetään? 3:40
KATSO MYÖS: Tällainen laite on defibrillaattori eli sydäniskuri.

Amatöörikin voi käyttää defibrillaattoria

Martikaisen mukaan laitteen käyttöön liittyy yksi erittäin yleinen harhaluulo: se, että laitetta voisi käyttää vain alan ammattilainen. Näin ei ole vaan jokainen voi käyttää laitetta.

Defibrillaattori pitää vain painaa virtanappulasta päälle ja kuunnella laitteen ohjeita. Laite neuvoo käyttäjää askel askeleelta koko ajan.

Mikäli henkilö on tajuton eikä eloton, laite ei suostu iskemään sähköä tähän.

– Eli et voi tehdä mitään virhettä, Martikainen toistaa.

Sen sijaan laitteella voi saada ihmisen sydämen palautumaan verta kierrättävään rytmiin ennen kuin ammattilaiset saapuvat hätiin.

Alla olevalla videolla havainnollistetaan elvytysnuken avulla, miten defibrillaattori toimii. 

Näin käytät defibrillaattoria 1:59
KATSO MYÖS: Suomen Punaisen Ristin työntekijä näytti vuonna 2018, miten defibrillaattoria käytetään.

Lue myös:

    Uusimmat