Asiantuntija kertoo, kuinka kauan elvytystä voi jatkaa: "Sitten ei voi mitään"

Näin elvytät aikuista 2:23
Näin elvytät aikuista!

Elvyttämisen jalo taito on tärkeää opetella etukäteen – hätätilanteessa se on jo liian myöhäistä.

Elvyttämistä kannattaa harjoitella hyvissä ajoin ennen tositilannetta. Harjoittelu tapahtuu esimerkiksi elvytysnuken avulla.

Kohtasitko tajuttoman ihmisen? Toimi näin:

  1. Yritä herättää.
  2. Soita 112.
  3. Tarkista, kulkeeko hengitys ja tuntuuko pulssi.
  4. Jos ei, aloita elvytys.

Paineluelvytyksessä paineluilla sydäntä pumpataan mekaanisesti käsin, jotta veri saadaan kiertämään. Ennen elvytyksen aloittamista tulee soittaa hätäkeskukseen, josta saa myös tarvittaessa ohjeita elvyttämiseen.

Näin elvytetään

Paineluelvytyksessä painetaan 30 kertaa, jonka jälkeen puhalletaan kahdesti. Paina silmämääräisesti keskeltä rintalastaa, ja paina alas koko ylävartalolla. Painelusyvyys eli se, paljonko alas painetaan, on noin viisi senttimetriä. Katso elvytysohje jutun alussa olevalta videolta!

– Tämän kierron ehtii kahdessa minuutissa tehdä kuusi kertaa. Toinen ihminen voi odottaa autettavan henkilön toisella puolella ja jatkaa sitten, kun toinen ei jaksa enää. Sitten ensimmäisenä elvyttänyt voi levätä, muttei poistu mihinkään, vaan jatkaa myöhemmin, Suomen Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen kuvaili 2018.

Elvyttämistä jatketaan, kunnes autettava virkoaa, ensihoito saapuu paikalle ja antaa luvan lopettaa, tai kunnes voimat yksinkertaisesti loppuvat eikä tarjolla ole toista elvyttäjää.

– Jos kertakaikkiaan voimat loppuvat, sitten ei voi mitään ja on tehnyt parhaansa. Mutta niin kauan kuin vain on mahdollista, niin elvyttää, Hirvonen kuvaa.

Paineluelvytys voi aiheuttaa vammoja – muista kuitenkin tämä

Paineluelvytys näyttää tottumattoman silmään melko rajulta toimenpiteeltä.  Tutkimuksen mukaan elvytys voikin aiheuttaa sydänpotilaalle vammoja.

Tutkimuksessa puolella potilaista oli mittavia rintakehän vaurioita ja yhdellä potilaalla seitsemästä pikaista hoitoa vaativia vammoja, kuten sisäistä verenvuotoa tai sisäelinten vaurioita. Hirvonen muistuttaa, että tärkeintä kuitenkin on toisen ihmisen auttaminen.

– Tässä pelastetaan ihmishenkeä. Se on tärkeintä, että sydän ja hengitys saataisiin toimimaan, ja ihminen eloon. Se menee kaiken muun yli.

Elvyttämistä ja muita pelastustaitoja kannattaa harjoitella etukäteen, sillä se auttaa oikeassa hätätilanteessa.

– Kannattaa harjoitella, koska sitten hätätilanteessa tulee olo, että minä osaan, olen joskus harjoitellut tätä. Hätäkeskuksen neuvoessa voi muistaa, että näinhän tämä meni.

Defibrillaattori eli sydäniskuri puolestaan voi korjata sydämen vääränlaisen rytmin. Video esittelee, miten defibrillaattoria käytetään:

Näin käytät defibrillaattoria 1:59

Artikkeli on uusinta vuodelta 2018. Artikkelia on päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat