Ruotsista pääsee taas Suomeen, marraskuussa matkailijaa voi odottaa kaksi testiä ja karanteeni – näin matkustusrajoitukset kevenevät tänään

2:09
Katso Seitsemän uutisista, mistä 19. syyskuuta voimaan astuvissa matkustusrajoituksissa on kyse.

Matkustusrajoitukset kevenevät tänään lauantaina. Vieläkään maailma ei varsinaisesti avarru suomalaisille, mutta matkustusväylä Ruotsiin aukeaa.

Matkustaminen Suomeen helpottui viime yönä, kun uudet matkustusrajoitukset astuivat voimaan. Tähän saakka Suomeen on voinut matkustaa rajoituksitta maista, joissa on havaittu edellisen kahden viikon aikana 8-10 koronavirustartuntaa 100 000 asukasta kohden. Ensi yönä tuo ilmaantuvuusluku nousee: nyt tartuntoja voi lähtömaassa olla 25 per 100 000 asukasta. Edelleen rajoitus on silti Euroopan muihin maihin verrattuna yksi tiukimpia.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nyt Suomeen saa matkustaa rajoituksetta esimerkiksi Ruotsista, Norjasta, Islannista, Saksasta ja Baltian maista. Euroopan ulkopuolelta vapaasti voi matkustaa vain harvoista maista: tällaisia maita ovat esimerkiksi Australia, Kanada, Japani, Etelä-Korea ja Thaimaa. Maalistausta päivitetään viikottain.

Käytännössä vapaalla matkustamisella tarkoitetaan sitä, että myös ulkomaalaiset turistit saavat saapua Suomeen, eikä omaehtoiselle karanteenille ole tarvetta. Jos lähtömaassa ilmaantuvuusluku 25 ylittyy, ulkomaalaiset eivät välttämättä pääse Suomeen ilman riittävää perustetta, minkä lisäksi matkustaja ohjataan karanteeniin. Suomen kansalaiset puolestaan ovat aina oikeutettuja palaamaan kotimaahansa, mutta riskimaista saapuvat ohjataan omaehtoiseen kahden viikon karanteeniin.

Marraskuussa vastassa voi olla kaksi testiä ja karanteeni

Hallituksen tavoitteena on avata rajoja syksyn mittaan yhä enemmän niin, että matkailu perustuisi karanteenien sijaan testaukseen. Testauksen käyttöönottoon liittyvän lainsäädännön valmistelu on parhaillaan Liikenne- ja viestintäministeriön käsittelyssä. Lain tulisi olla sinetöitynä viimeistään marraskuun 23. päivä, jolloin riskimaista Suomeen saapuvilta ulkomaalaisilta aletaan vaatia lähtömaassa ennen matkustusta otettu negatiivinen koronavirustesti. Matkantarjoajat, kuten lento- tai laivayhtiöt olisivat vastuussa testituloksen todentavan dokumentin tarkastamisesta.

Jos matkailija aikoisi viipyä Suomessa yli 72 vuorokautta, hänet ohjattaisiin kahden viikon karanteeniin. Siitä voisi kuitenkin vapautua kolmen vuorokauden jälkeen otetun negatiivisen koronavirustestin myötä.  

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa on vastustanut jyrkästi hallituksen kaavailemaa kahden testin taktiikkaa. Järjestön mukaan se uhkaa ennen kaikkea ensi talvikauden Lapin matkailua.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja