Uudet matkustusrajoitukset astuivat voimaan – ja uusi muutos kolkuttelee jo ovella: Näin matkustaminen ja karanteenit muuttuvat lähikuukausina

3:39
Suomi tiukentaa matkustusrajoituksia – näin matkustusrajoitukset ja karanteenikäytännöt muuttuvat tästä päivästä eteenpäin.

Matkustusrajoitukset palautuivat koronatilanteen takia tänään Suomen ja usean Euroopan maan väliseen liikenteeseen.

Tästä päivästä lähtien matkustusrajoitukset otetaan uudestaan käyttöön Suomen ja Islannin, Norjan, Ruotsin, Saksan, Slovakian ja Viron välillä.

Näissä maissa on ylittynyt tautitapausten raja-arvo, joka määrittelee vapaata matkustamista Suomeen.

Rajoitukset Suomen ja edellä mainittujen maiden välillä poistuivat vasta noin viikko sitten, joten ilo ei ollut pitkä vapaa-ajan matkustamisen osalta.

Maahantulon rajoitukset jäävät sisärajaliikenteessä voimaan myös useasta muusta maasta matkustettaessa. Nämä maat ovat Hollanti, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Malta, Portugali, Ranska, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Tshekki ja Unkari.

Suomeen saa tällä hetkellä matkustaa vapaasti vain maista, joissa on ollut enintään 25 tautitapausta 100 000 asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana.

Suomessa voi kuitenkin käydä työmatkalla Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia.

Näistä maista saa matkustaa Suomeen ilman karanteeneja tai testejä

Matkustamista Suomeen ei puolestaan rajoiteta Kyprokselta, Latviasta, Liettuasta, Liechtensteinista, Puolasta, San Marinosta ja Vatikaanista.

Hallitus teki periaatepäätöksen 25 tartunnan raja-arvosta 11. syyskuuta ja päätöksiä muutetaan viikoittain sen nojalla, mitkä maat sen ylittävät ja mitkä alittavat.

Testeihin perustuva maahantulo viimeistään 23. marraskuuta

Uusi koronatesteihin perustuva maahantulomalli on tulossa Suomessa käyttöön viimeistään 23. marraskuuta, mutta mahdollisuuksien mukaan jo aikaisemmin.

Uudesta mallista täytyy säätää laissa, eikä hallituksen esitystä siitä ole vielä edes annettu eduskunnalle. Myös sen vaatima testauskapasiteetin kasvattaminen vie aikaa.

Siirtymäkausi testeihin perustuvaan maahantulomalliin astuu voimaan jo 1. lokakuuta. Siitä lähtien Suomessa asuva matkustaja voi lyhentää 14 päivän omaehtoista karanteenia kahden testauksen ja kolmen vuorokauden mallilla.

Tämä tarkoittaa sitä, että testissä tulee käydä heti Suomeen saavuttua ja toisessa testissä aikaisintaan kolmen vuorokauden kuluttua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja