Mainos

Enronin johtajille tulossa pitkät vankeusrangaistukset

Valamiehistö on todennut konkurssiin menneen energiayhtiön johtajien syyllistyneen petokseen. Johtajat saavat todennäköisesti kymmenien vuosien vankeustuomiot.

Houstonilaisen tuomioistuimen valamiehistö on lukenut energiajätti Enronin entisille johtajille ankarat tuomiot. Valamiehistö totesi Ken Layn syylliseksi kaikkiin kuuteen häntä vastaan nostettuun syytteeseen salaliitosta, petoksista ja sisäpiirikaupoista. Jeffrey Skillingin valamiehet katsoivat syyllistyneen 19:ään kaikkiaan 28:sta syytekohdasta.

Ensiarvioiden mukaan tämä tarkoittaa sitä, että he saavat vähintään kymmenen, mahdollisesti jopa 20-30 vuoden vankeustuomion. Lopulliset tuomiot julistetaan syyskuussa.

Enron oli maailman suurin energiakauppaa tekevä yritys, jonka konkurssilla neljä ja puoli vuotta sitten oli laajat vaikutukset Yhdysvalloissa. Yhtiön markkina-arvo laski hetkessä 60 miljardia dollaria. Tuhannet yrityksen työntekijät ja sijoittajat menettivät työpaikkansa ja eläkesäästönsä talousrikosten tultua ilmi.

Enronin entinen rahoitusjohtaja Andrew Fastow on jo aiemmin tuomittu kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen. Fastow pyöritti Enronin monimutkaisia rahoitusjärjestelyjä, jotka kätkivät taakseen kirjanpitorikoksia.

Enronin hallituksen puheenjohtajana ollut Lay ja toimitusjohtajana työskennellyt Skilling yrittivät vyöryttää syytä kokonaan Fastowin niskoille. Heidän puolustustiiminsä kulutti oikeudenkäyntiin arviolta 30 miljoonaa dollaria.

Houstonilainen valamiehistö ei Layta ja Skillingia kuitenkaan uskonut.

Tammikuun lopulla alkaneen oikeudenkäynnin ympärillä on ollut suuri mediakohu. Enronin romahdus syksyllä 2001 oli Yhdysvaltain taloushistorian suurin konkurssi.

Layn ja Skillingin puolustusasianajajat vaativat turhaan oikeudenkäynnin siirtämistä pois Enronin kotikaupungista. Tuhannet Enronin työntekijät menettivät konkurssin yhteydessä eläkkeensä ja ilmapiiri Houstonissa on ollut myrkyllinen.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.