Enon rautakarhusta on tehty lopettamispäätös – karhun pelastamiselle luotu adressi on kerännyt 10 000 allekirjoitusta

Itä-Suomen poliisi on tehnyt Enossa Pohjois-Karjalassa pyyntiraudasta loukkaantuneesta karhusta lopettamispäätöksen viime viikon perjantaina.

Poliisi kertoo kuulleensa ennen päätöstä monipuolisesti eri asiantuntijoita, kuten Luonnonvarakeskuksen käyttämää suurpetoihin erikoistunutta eläinlääkäriä sekä Poliisihallituksen suurpetoasioista vastaavia henkilöitä ja Suomen riistakeskuksen edustajaa.

Asiantuntijat arvioivat, että koska eläin ei pysty käyttämään toista etujalkaansa, raudasta aiheutuva kipu vaikuttaa monella tapaa sen toimintaan, kuten ravinnonhankintaan ja liikkumiseen.

Heidän mukaansa karhun hengissä säilyminen ei ole riittävä syy olla estämättä kipua lopettamalla eläin.

Useampi vastaava tapaus parin vuoden aikana

Ruokavirasto on tutkinut vuosina 2020–2022 kuuden lopetetun rautakarhun vammoja, ja poliisi on saanut näistä tehdyt raportit tietoonsa. Viidellä kuudesta karhusta pyyntirauta oli ollut jalassa kiinni jo pidempään.

Raudan irrottamista kuvaillaan vaikeaksi ilman kirurgiaa, koska sen ympärille on muodostunut runsaasti arpikudosta. Yhdellä karhuista varpaat olivat irronneet ja rauta olisi pian tippunut pois.

Rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista kertoo nähneensä osan karhujen vammoista.

–  Ne oli aika brutaalin näköisiä, osa semmoisia, ettei pysty sanomaan, onko kyseessä jalka. Käytännössä rauta on arpikudoksen sisällä, Pohjolainen kertoo.

Pohjolainen kertoo, että Ruokaviraston mukaan Enon karhun ja aiemmin lopetettujen karhujen tilanteissa raudan irrottaminen ilman leikkausta ei ole mahdollista.

Rautaa ei lähdetä poistamaan leikkaamalla

Enon karhuakaan ei aiota leikata, koska asiantuntijoiden mukaan se aiheuttaisi karhulle kärsimystä ja tuskaa. Pohjolainen arvioi raudan olleen karhulla vähintään vuoden ja jopa puolitoista vuotta. Hän kertoo asiantuntijoiden sanoneen raudan sijaitsevan niin syvällä, ettei se irtoa ilman leikkausta.

–  Tulehtuneen jalan operointi maasto-olosuhteissa on ehdoton ei. Kuka eläintä lääkitsisi sitä seuraavat viikot? Pohjolainen pohtii.

Karhu on kerännyt sosiaalisessa mediassa sympatiaa, ja sen pelastamiselle luotu adressi on kerännyt lähes 10  000 allekirjoitusta. Adressin mukaan useat amerikkalaiset asiantuntijat ovat kertoneet, että karhu toipuisi poisto-operaatiosta todennäköisesti hyvin.

Adressissa kerrotaan, että Alaskan villieläinten suojelukeskus tarjoutui lähettämään asiantuntijansa Suomeen poistamaan karhun raudat ilman kuluja Suomelle.

Kansainvälisten asiantuntijoiden avun antamista Pohjolainen kommentoi kertomalla, että Suomesta löytyy Luonnonvarakeskuksesta osaamista, taitoa ja välineitä sekä eläinlääkäreitä, jotka voivat arvioida tilannetta ja tarvittaessa poistaa raudan.

Asiantuntijat ovat tietojensa perusteella tehneet päätöksen, ettei karhua kannata leikata. Pohjola kertoo lopettamisen pyynnön lähtevän paikalliselle riistanhoitoyhdistykselle huomenna, minkä jälkeen yhdistyksellä on kolme viikkoa aikaa lopettaa karhu.


Lue myös:

    Uusimmat