Voiko loukkaantuneen emokarhun pyytää häkkiin? Kuusamon keskuksessa ei ole tilaa uusille karhunpennuille

Poliisille ei ole tullut torstaina uusia ilmoituksia Joensuun Sarvingin-Pirttivaaran alueella liikkuneesta karhupentueesta. Tarpeetonta liikkumista alueella pyydetään edelleen välttämään.

Joensuun kolmesta karhunpennusta ja niiden loukkaantuneesta emosta ei ollut saatu tuoreita havaintoja torstaialkuiltaan mennessä. Itä-Suomen poliisi toivoi, että Sarvingin-Pirttivaaran alueella vältetään liikkumista, ettei karhuista aiheudu vaaraa ihmisille.

Emokarhun etukäpälässä on kiinni pienpetojen pyytämiseen tarkoitetut raudat. Poliisi selvittää yhteistyössä Pohjois-Karjalan riistakeskuksen kanssa, miten emo saadaan häkkiin, ja voidaanko se nukuttaa, raudat poistaa ja vammat tutkia. Sen jälkeen eläinlääkäri voisi arvioida, onko karhu vielä elinkelpoinen, kertoo komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista.

Poliisi on Joutjärven mukaan saanut satoja yhteydenottoja, pääosin arvostelua asian äärimmäisen huonosta ja ammattitaidottomasta hoitamisesta. Karhujen kohtalo huolestuttaa monia.

Joutjärvi sanoo, että poliisilla ei ole yleensä juuri muuta mahdollisuutta kuin pyytää virka-apua metsästäjiltä, koska maasta ei hänen mukaansa löydy tahoa, joka auttaisi loukkaantuneita suurpetoja,

Tehtävä on jäänyt poliisille. Tälläkin kertaa poliisi on pyytänyt riistanhoitoyhdistystä selvittämään karhujen liikkeitä sekä varautumaan tarvittaessa eläinten lopettamiseen.

Mutta ensin selvitetään poliisin mukaan häkkivaihtoehto. Toimivalle mallille olisi Joutjärven mukaan käyttöä.

–  Valitettavasti näitä pyyntiraudat käpäliinsä saaneita karhuja tulee koko valtakunnassa useampi vuodessa, Joutjärvi sanoo.

Myös Lieksassa on tehty hiljattain havaintoja pienpetoraudoista loukkaantuneesta karhusta.

Pentujen kohtaloa mietitään

Loukkaantuneen emokarhun lisäksi poliisi joutuu miettimään pentujen kohtaloa.

Poliisi on saanut erilaisia arviota siitä, voisivatko alkuvuonna syntyneet karhunpennut selvitä luonnossa ilman emoa vai eivät. Suurpetotutkijat ovat Joutjärven mukaan olleet sitä mieltä, etteivät pennut selviäsi.

Kuusamon suurpetokeskuksen Sulo Karjalainen puolestaan arvioi, että pennut pärjäisivät luonnossa jo ilman emoaan. Jos raudat saadaan poistettua ja vammat paranevat, emo voisi Karjalaisen mukaan edelleen huolehtia pennuistaan.

Karjalainen kertoo, että Kuusamon suurpetokeskus on tällä hetkellä täynnä eikä sinne pystytä sijoittamaan uusia karhuja.

Lue myös:

    Uusimmat