Karhuemon lopetuspäätös järkytti Jenni Haukiotakin, nyt vastaa poliisi: Lopettamiselle ei ole vaihtoehtoa – tällainen on neljän karhunpennun kohtalo

Poliisi kertoo tehneensä tiivistä yhteistyötä viranomaisten, eläinlääkärien ja asiantuntijoiden kanssa Joensuussa liikkuvan loukkaantuneen emokarhun tapauksessa. Poliisi on yrittänyt hyödyntää vaihtoehtoisia toimenpiteitä, jotta karhua ei tarvitsisi lopettaa.

Poliisi sai heinäkuun alussa ilmoituksen loukkaantuneesta karhusta Joensuussa.

Viisihenkisen karhuperheen emo oli loukkaantunut saatuaan pienpetoraudan tassuunsa.

Eläinlääkärien arvion mukaan jalassa olevasta pienpetoraudasta aiheutuu karhulle sellaista kipua ja kärsimystä, joka täyttää eläinsuojelulain mukaiset kriteerit lopettamiselle.

Poliisin mukaan se ei aio kyseenalaistaa eläinlääkärin arviota.

Poliisi teki päätöksen karhun lopettamisesta elokuun alussa. Päätöksen myötä poliisi on saanut runsaasti palautetta ja neuvoja tilanteen ratkaisemiseksi.

Liian vaarallista nukuttaa

Poliisi kertoo keskustelleensa mahdollisista vaihtoehdoista muun muassa Luonnonvarakeskuksen, Riistakeskuksen, valvontaeläinlääkäreiden sekä maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

Riistakeskus ehdotti poliisille ensimmäisen karhuhavainnon jälkeen, että karhu nukutetaan ja raudat poistetaan. Karhun terveystilannetta voitaisiin myös arvioida uudelleen nukutuksessa. Karhun nukuttamiseen soveltuvat lääkeaineet ja välineet tehtävää varten saatiin käyttöön Luonnonvarakeskukselta.

Poliisi päätti siis yrittää ensisijaisesti nukutusta ja rautojen poistoa.

Riistakeskus toimitti alueelle häkin, jossa nukutus oli tarkoitus toteuttaa ja poliisi pyysi Luonnonvarakeskukselta virka-apua nukutuksen toteuttamiseksi tämän viikon maanantaina. 

Suunnitelma arvioitiin uudelleen kuitenkin liian vaaralliseksi, sillä pentujen kanssa liikkuvan karhun nukuttaminen maasto-olosuhteissa on erittäin vaarallista ihmisille ja Suomessa käytettävien nukutusaseiden kantama on myös hyvin lyhyt. 

Ongelmaksi muodostui myös se, että karhujen sijainti ei ole tällä hetkellä tiedossa eikä luonnossa liikkuvan eläimen liikkeitä voi ennakoida.

Näin ollen poliisi on päätynyt lopettamispäätökseen.

Pennut jäivät luontoon

Poliisi päätti alkuviikosta, että loukkaantuneen täyskasvuisen karhun neljä viime talvena syntynyttä pentua jätetään luontoon.

Poliisin mukaan pentuja ei tulla lopettamaan ellei siihen myöhemmin ilmene eläinsuojelullista syytä.

– Vaikuttaa todennäköiseltä, että pentujen on hyvinkin mahdollista selvitä jo itsenäisesti talvehtimisesta, jonka jälkeen niiden ennuste aikuisikään pääsemiseksi alkaa olla jo normaalitasolla, poliisi kommentoi tiedotteessaan.

Katso video: 15-vuotiaan pelottava kohtaaminen karhun kanssa tallentui videolle – peto hönkii kameraan kuin elokuvissa

0:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja