Poliisin lopettamispäätös Joensuun karhuemosta pysyy voimassa – vapaaehtoinen ryhmä tarjoutunut apuun karhun pelastamiseksi

Karhunpentu Aina muutti ”karhumies” Sulon kanssa saman katon alle – katso, kuinka vauhdikasta yhteiselo on talossa 1:21
Orvoksi jäänyt karhunpentu Aina muutti "karhumies" Sulon luo. Katso videolta, kuinka vauhdikasta yhteiselo on.

Ulkomaalaiset ruskeakarhuja auttavat järjestöt kummastelevat Joensuussa loukkaantuneen karhun lopettamispäätöstä. Vapaaehtoisten ryhmä on valmis yrittämään pelastamista.

Poliisi pitää Joensuussa pienpetopyyntiraudasta loukkaantuneen karhun tappomääräyksen voimassa. Perjantaina alkanut metsästyskausi mahdollistaa karhun tappamisen, kerrotaan Itä-Suomen poliisista.

Loukkaantuneen karhun kaatamiseen tarvitaan poliisin lupa, ja havainnoista on ilmoitettava poliisille ja alueelliselle metsästyksenjohtajalle.

Poliisi on tehnyt lopettamispäätöksen eläinlääkärien arvioinnin pohjalta. Poliisin mukaan vaihtoehtoja Joensuussa loukkaantuneen karhun pelastamiseksi ei ole.

Päätös on kerännyt kritiikkiä, ja karhun kunnosta on ollut erilaisia näkemyksiä. Vapaaehtoisten ryhmä on tarjoutunut auttamaan viranomaisia karhun nukuttamisessa ja pienpetopyyntiraudan poistamisessa. Poliisi ei ole vastaanottanut apua.

Vapaaehtoisten ryhmä on tarjoutunut avuksi

Salametsästystä torjuvan järjestön Anti-Poaching Association of Finlandin (APAF) perustaja Jere Hietala, karhujen nukutukseen perehtynyt asiantuntija sekä useampi eläinlääkäri ovat ryhmänä tarjoutuneet auttamaan viranomaisia.

Pelastustehtävää ei kuitenkaan voi lähteä suorittamaan, sillä karhujen metsästyskausi on alkanut, eikä poliisi ole purkanut karhuemon tappomääräystä. Hietala kertoo, että karhuemon auttamisen yrittäminen voisi olla vaarallista karhujen metsästyskaudella, ja joku voisi ilmoittaa aiheettomasti metsästyksen häirinnästä.

–  Olemme viranomaisten armoilla siinä, miten tämä etenee. Olemme valmiita auttamaan, jos viranomaiset poistaisivat tappomääräyksen, Hietala sanoo.

Hän kertoo käyneensä viranomaisten kanssa rakentavaa keskustelua karhujen pelastamisesta.

–  Painotan, että kyseessä ei ole luontoihmisten ja poliisin vastakkainasettelu. Ryhmän tarkoituksena on olla viranomaisen apuna vastaavissa tilanteissa, Hietala kertoo.

Karhun kunnosta on eri käsityksiä

Eläin- ja ympäristöetiikan dosentti Elisa Aaltola vetoaa EU:n luonnonsuojeludirektiiviin, joka vaatii jäsenmaita suosimaan auttamista tappamisen sijaan silloin, kun kyse on rauhoitetusta lajista. Joensuun karhulla on myös poikaset, minkä takia karhu on rauhoitettu myös metsästyskaudella ilman erityislupaa.

Aaltolan mukaan ulkomaiset ruskeakarhuja auttaneet asiantuntijat ovat nähneet karhusta kuvia ja kertoneet, että vaikuttaisi siltä, että emo selviäisi pelkällä raudan poistolla.

–  Suuressa tuskassa oleva karhu vetäytyisi ja lopettaisi syömisen, Aaltola sanoo.

Hän kertoo, että emon tappaminen vaikuttaisi pentujen selviämiseen, sillä ne eivät ole vielä tarpeeksi vahvoja tai kehittyneitä talviuneen valmistautumista varten.

Poliisi on kuitenkin konsultoinut muun muassa Luonnonvarakeskusta, Riistakeskusta, valvontaeläinlääkäreitä sekä maa- ja metsätalousministeriötä tilanteen edetessä.

Poliisin mukaan eläinlääkärit ovat arvioineet, että jalassa olevasta pienpetoraudasta aiheutuu karhulle sellaista kipua ja kärsimystä, mikä täyttää eläinsuojelulain mukaiset kriteerit lopettamiselle. Lisäksi poliisin kuulemat asiantuntijat ovat arvioineet, että neljällä pennulla on hyvät mahdollisuudet selvitä jo itsenäisesti talvehtimisesta. Poliisi ei kyseenalaista eläinlääkärin arviota.

Lisäksi poliisi kertoo, että loukkaantunut naaraskarhu, jolla on mukanaan pennut, saattaa olla ihmisille kohtaamistilanteessa erittäin vaarallinen.

Lue myös:

    Uusimmat