Mainos

Ennen ryöstettiin pankkeja, nyt ihmisiä

Pankkien turvatoimet ovat johtaneet siihen, että pankkeja ryöstetään yhä vähemmän, arvioi poliisi.

Esimerkiksi Helsingissä suurin osa ryöstöistä tehdään kadun kulkijoille.

Helsingin poliisi kertoo ryöstöjen kuitenkin vähentyneen roimasti kymmenen vuoden aikana.

Helsingissä tehtiin 390 ryöstörikosta viime vuonna, mikä on kuusikymmentä vähemmän kuin vuotta aiemmin. 15 vuoden aikana tämä oli ensimmäinen kerta, kun ryöstöjen määrä alitti neljänsadan. Poliisi kertoo selvittäneensä viime vuonna lähes puolet ryöstörikoksista.

Ryöstöt ovat muuttaneet muotoaan 1990-luvusta, jolloin pankki- ja rahalaitosryöstöt olivat yleisiä. Nykyisin niitä tapahtuu harvoin, koska pankki- ja rahalaitokset ovat kiinnittäneet erityistä huomiota rikosten ennalta ehkäisyyn.

Nykyisin ilmitulevista ryöstörikoksista noin 10 prosenttia kohdistuu liikeyrityksiin ja elinkeinonharjoittajiin. Suurin osa ryöstöistä kohdistuu yleisellä paikalla oleviin ihmisiin. Ryöstöjä tehdään eniten kantakaupungissa ilta- ja yöaikaan.

Ryöstörikosten selvitystaso oli viime vuonna ennätykselliset 47,8 prosenttia.

Ryöstöjen tekijöinä ovat useimmiten nuoret miehet. Alle 30-vuotiaiden miesten ja poikien osuus rikoksesta epäillyistä oli viime vuonna 70 prosenttia. Ryöstöjen motiivina on useimmiten käteinen raha. Ryöstösaaliit ovat yleensä hyvin pieniä. Ryöstörikoksista langetetut tuomiot ovat olleet tuntuvia. Ryöstörikoksissa rangaistusasteikko on neljästä kuukaudesta kymmeneen vuoteen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.